Sunt foarte multe persoane sensibile la gluten, iar unele nici nu stiu ca au aceasta sensibilitate si, in aceste conditii, nu stiu sa ia masurile necesare pentru a-si proteja organismul.
Se stie ca glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara, orz. Insa, poate fi ascunsa si in branza cu mucegai, in sosul de soia si chiar in cafea sau bere..
Iata cateva semnale pe care le da organismul, de obicei, pentru a semnala aceasta sensibilitate:
MIGRENELE
S-au facut studii recent si s-a constatat ca aproximativ 56% dintre persoanele care migrene ascund si o sensibilitate la gluten. Adoptarea unei diete fara gluten duce, in aceste cazuri, la scaparea de migrene.
SENZATIA de CEATA pe CREIER
Anumite substante actioneaza precum morfina, cauzand o senzatie de ceata pe creier persoanelor care manifesta o sensibilitate la gluten. De asemenea, glutenul poate sa cauzeze inflamatii la nivelul creierului, diminuand capacitatea de concentrare.
DEPRESIE
Glutenul perturba procesul de digestie si interfereaza cu absorbtia anumitor substante vitale cum ar fi vitaminele din complexul B, fierul, vitamina D, acizii grasi omega-3 si zincul. Acesti nutrienti sunt esentiali pentru sanatatea creierului si imbunatatirea starii de spirit.
DURERI ARTICULARE
Glutenul poate sa genereze durere si aparitia inflamatiilor la nivelul articulatiilor.
ERUPTII CUTANATE
Pot sa apara reactii cutanate atunci cand manifesti o sensibilitate la gluten, potrivit eva.ro.