Home Social Ajutor de minimis de 40.000-100.000 de euro pentru companiile din economia sociala

Ajutor de minimis de 40.000-100.000 de euro pentru companiile din economia sociala

Pana pe 14 noiembrie 2016, peste 200 de intreprinderi cu activitati in economia sociala pot depune proiecte pentru a obtine fonduri europene sub forma de ajutor de minimis, cu o valoare intre 40.000 si 100.000 euro.

Ministerul Fondurilor Europene a deschis linia de finantare europeana intitulata „Solidar- Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”, primul apel din seria dedicata economiei sociale prin Programul Operational Capital Uman (POCU), informeaza MEDIAFAX. Ghidul Solicitantului este deja in spatiul public, dupa ce, pe 23 august a fost dezbatut, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a finalizat normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii privind economia sociala.
 
„In baza acestor norme, intreprinderile cu vocatie sociala vor putea sa obtina un atestat de intreprindere sociala, de la compartimentul de Economie Sociala din cadrul Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, pana la sfarsitul acestui an”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
 
Pentru ca procesul de absorbtie a fondurilor nerambursabile sa fie accelerat, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a anuntat ca, in urma consultarilor, promotorii de proiecte care au calitatea de intreprinderi sociale nu sunt obligati sa prezinte atestatul emis de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSV) la depunerea cererii de finantare, ci dupa castigarea finantarii, respectiv odata cu semnarea contractului. Depunerea proiectelor prin intermediul sistemului informatic MySMIS 2014, se poate face incepand din acest moment si se incheie in data de 14 noiembrie 2016.
 
Cu prilejul deschiderii apelului, MMFPSPV – autoritate de management in acest caz, alaturi de MFE- a infiintat un compartiment dedicat economiei sociale, care functioneaza in cadrul Directiei Politici de Ocupare Competente si Mobilitate Profesionala. Acesta se ocupa de elaborarea politicilor si strategiilor in domeniul economiei sociale, promovarea si sprijinirea intreprinderilor sociale si, de asemenea, furnizeaza informatii specifice persoanelor fizice si juridice interesate. La nivelul ANOFM si al fiecarei agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca au fost constituite compartimente specializate de economie sociala, cu atributii privind informarea si inregistrarea cererilor de atestare si acordare intreprinderilor sociale a marcii sociale.
 
Sunt eligibile companiile care au atestat de intreprindere sociala care aplica pe AXA 4, „Incluziune sociala si combaterea saraciei”, avand ca prioritate promovarea antreprenoriatului social si a integrarii sociale pentru acces la ocupare profesionala si pentru consolidarea capacitatii intreprinderilor de economie sociala de a functiona intr-o maniera autosustenabila.
 
Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020 are o alocare totala de 4,326 miliarde euro si stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, continuand astfel investitiile realizate prin Fondul Social European in perioada 2007‐2013 si contribuind la reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE. In vederea atingerii obiectivelor propuse, in cadrul POCU au fost stabilite 7 Axe Prioritare.
 

Exit mobile version