De la 1 ianuarie 2017, intra in vigoare Legea 121/2014 in care se specifica a in in imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica este obligatorie montarea contoarelor pana la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie. Daca folosirea contoarelor individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este eficienta din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montarii repartitoarelor individuale de costuri „pe toate corpurile de incalzire din fiecare unitate imobiliara in parte”.
Cine nu respecta aceasta obligatie cade sub incidenta Legii 51/2006 modificata, publicata in Monitorul Oficial si aplicabila de la 23 decembrie 2016, care spune ca apartamentul care este racordat la reteaua centralizata de energie termica si nu are contor energetic individual sau nu are repartitor pe fiecare calorifer din casa, ia amenda intre 500 si 1.000 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2017.
Mentionam ca aceste obligatii sunt valabile inca din 2006, din prima varinata a legii 51, dar pana acum toata lumea s-a facut ca nu vede acest normative. Iar acum trebuie sa rezolve problema la presiunea Uniunii Europene.
Tot de la 1 ianuarie 2017, Asociatiile de proprietari vor trebui sa se hotarasca cum se va incalzi blocul: ori de la reteaua centralizata, ori prin centrale proprii. Combinatiile nu vor mai fi acceptate. Deocamdata nu se stie cum va fi rezolvata acesta problema complexa.
De asemenea, autoritatile vor incerca sa incurajeze tipul de contorizare pe orizontala a apartamentelor conectate la reteaua centralizata, adica teava principala sa urce prin scara blocului si din ea sa fie racordata fiecare locuinta pe orizontala, prin cate un contor special fiecare. Acest sistem este considerat mult mai economic decat cel actual, pe verticala.