Federatia „Solidaritatea Sanitara” a comandat Centrului de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea” o analiza de impact privind ce va aduce pentru angajatii din Sanatate Proiectul noii legi a salarizarii in sistemul bugetar.
Iata asupra a ce atrage atentia Solidaritatea Sanitara, dupa ce liderii sindicatului amintit au procesat analiza de impact comandata:
– Este folosita in mod ambiguu formula cresteri salariale: cresterea tinde sa fie concentrata pe salariile de baza, impactul asupra veniturilor fiind de fapt mult mai mic.
– O buna parte din castigul aferent salariului de baza este realizata de fapt pe seama scaderii sporurilor. „Plimbarea banilor dintr-un capitol in altul” nu este o crestere salariala reala.
– Salariatii din sanatate vor fi cei mai afectati de schimbarea sistemului la capitolul pierderi, existand riscul imposibilitatii de a compensa suficient aceste pierderi prin cresterea salariului de baza.
– Absenta traditionalelor analize tehnice, realizate la nivel de experti, risca sa conduca la erori grosolane, similare celor existente in legea nr. 250/2016.
De altfel, rezultatele acestei analize justifica atitudinea prudenta a reprezentantilor Federatiei „Solidaritatea Sanitara” fata de propunerile prezentate de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale in data de 07.III.2017, promisiunile, acceptate sub rezerva verificarii lor tehnice, aducand cu ele riscuri potentiale semnificative.
Federatia „Solidaritatea Sanitara” a inregistrat la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si la Ministerul Sanatatii prima versiune a acestei analize de impact, solicitandu-le totodata demararea unor intalniri pe tema analizelor tehnice ale proiectului de lege, pentru a avea garantia ca promisiunile Guvernului vor fi transpuse in practica.