Home Social ANOFM, în vizorul ministrului Muncii: „Să nu mai bifeze târguri de locuri...

ANOFM, în vizorul ministrului Muncii: „Să nu mai bifeze târguri de locuri de muncă care se termină într-o oră și un pic”

Peste jumătate dintre beneficiarii de ajutor social sunt în sistem de peste cinci ani iar statul ar trebui să-i încurajeze să găsească oportunitățile să se poată exprima cel mai bine profesional, a mai declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirmă că 53 la sută dintre românii care beneficiază de ajutor social sunt înscriși în sistem de peste cinci ani, aceasta susținând că statul ar trebui să îi încurajeze să își dezvolte competențe și să își găsească un loc de muncă.

Alexandru critică în termeni duri Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) despre care spune că trebuie „să nu mai bifeze târguri de locuri de muncă care se termină într-o oră și un pic și la care vin în general beneficiari ai diferitelor forme de sprijin de frică că dacă nu trec pe acolo urmează să fie scoși din baza de date, respectiv angajatori care se pregătesc, fac eforturi să se prezinte cât mai bine și care nu au cui să vorbească pentru că nu vine nimeni”.

„Sunt categorii întregi de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Sunt, din păcate și foarte mulți în evidențele noastre, de exemplu, 53% din beneficiarii de ajutor social – și aici mă refer la o gândire mai largă, care excede rolul AJOFM, ANOFM, dar care are legătură și cu politica statului român de a încuraja munca – 53% din beneficiarii de ajutor social sunt în sistem, sunt beneficiarii acestui tip de sprijin de peste cinci ani. În mod normal pentru ei statul ar trebui să găsească metode adaptate ca să-i încurajeze să își găsească ușor-ușor oportunitățile pe baza unei pregătiri suplimentare, pe baza unui sprijin ca să poată să dobândească competențe, să-și găsească acel loc în care să se poată exprima cel mai bine profesional”, a afirmat ministrul Muncii la Conferința „România Educată – politici publice și coordonarea surselor de finanțare”.

Violeta Alexandru a criticat dur ANOFM și agențiile județene aflate în subordinea acesteia, despre care spune că nu își asumă rolul de a-i sprijini pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă. În acest context, Alexandru a anunțat schimbări la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

„Atâta vreme cât ANOFM, instituția cheie, instituția pilon care trebuie să gândească politici pentru încurajarea intrării în piața forței de muncă, respectiv măsuri prietenoase, active, cu o bună înțelegere a mediului privat, este o instituție pasivă, care se ocupă cu plătit subvenții și în general cu înregistrarea evidențelor atât a cererii cât și a ofertei, mari schimbări nu se vor produce, așa încât sunt în mijlocul junei mici revoluții la ANOFM, prin care am încredere că voi trece cu bine li care va duce la o instituție suplă, care să înțeleagă că lumea s-a schimbat, piața muncii s-a schimbat, angajatorii au nevoie de o cu totul altă relație și oamenii care-și caută un loc de muncă ar trebui să se uite la această instituție cu încrederea că ea chiar le găsește un loc de muncă, în acest moment oamenii nu au încredere. Să fim serioși! Se înregistrează în evidențele AJOFM cei care nu au altă posibilitate și dânșii își caută, nu vreau să afirm că nu, dar nu reprezintă neapărat persoane care să fie în acest moment cu o calificare superioară și care își găsesc prin metode moderne de căutare un loc de muncă. (…) AJOFM-urile nu-și exercită rolul de consiliere activă în vederea sprijinirii persoanei să intre pe piața muncii. (…) Această funcție nu este exercitată și mi-aș dori să o văd mai activă, să nu se mai rezume la ținerea unei evidențe, ci să facă un pas mai departe”, a mai spus Violeta Alexandru, scrie news.ro.

Ministrul Muncii a criticat, de asemenea, autoritățile susținând că acestea „nu reușesc să se conecteze” cu angajatorii, că sunt politicieni care „se fotografiază pe la tot felul de târguri de oferte de joburi” și semnează parteneriate cu oamenii de afaceri, fac astfel de lucruri „ca să bifeze lucruri” fără a cunoaște cu adevărat. Ea a criticat și modul în care sunt organizate bursele locurilor de muncă.

„În realitate nu cunoaștem nevoile, pe care le au angajatorii astăzi. E un chin să te adresezi AJOFM; să te împrietenești cu AJOFM, în sensul că nu simți că acolo ai un partener care realmente vrea să-ți preia nevoile. (…) Nu dacă o să mai rămână la AJOFM componenta de plăți sau o să o orientăm către alt instituție, mai precis AJPIS care gestionează un sistem eficient de plăți, că totuși nu ăsta este rolul AJOFM-ului, să facă plăți și mi-aș dori să o văd mai activă în piața muncii, să nu mai bifeze târguri de locuri de muncă care se termină într-o oră și un pic și la care vin în general beneficiari ai diferitelor forme de sprijin de frică că dacă nu trec pe acolo urmează să fie scoși din baza de date, respectiv angajatori care se pregătesc, fac eforturi să se prezinte cât mai bine și care nu au cui să vorbească pentru că nu vine nimeni. Aș vrea să încheiem cu acest gen de a bifa statistici, să trecem la treabă. Sunt colegi care vor ține pasul și sunt colegi care probabil nu vor ține pasul”, a mai spus Violeta Alexandru.

Aceasta s-a arătat „determinată” să facă schimbări în acest sistem după ce va discuta cu colegii din minister ș din structurile subordonate acestuia.

Exit mobile version