Home Social ASISTENTILOR MEDICALI li se netezeste drumul spre ANGAJAREA in SPITALELE altor tari...

ASISTENTILOR MEDICALI li se netezeste drumul spre ANGAJAREA in SPITALELE altor tari din UE

Asistentii medicali generalisti care vor sa profeseze in alte tari ale Uniunii Europene, sa se angajeze in spitale sau alte unitati sanitare din acele tari, vor avea posibilitatea sa scape de testele teoretice sau stagiile care le erau cerute pana acum de angajatori. Cu alte cuvinte, diploma de asistent medical generalist le va fi recunoscuta mai usor, cu un curs de un an.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca peste 59 000 de absolventi ai cursurilor de invatamant postliceal care au obtinut  diploma de  asistenti medicali generalisti inainte de anul 2010, pot obţine recunoaşterea calificarilor profesionale in spatiul european in urma absolvirii unui curs de revalorizare a diplomei pe durata de 1 an.

Ministerul Sanatatii, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si Ministerul Educatiei Nationale au obtinut, dupa o serie de negocieri cu reprezentantii Comisiei Europene, revizuirea Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificărilor profesionale.

„In urma acestui demers, Romania va avea dreptul de a implementa un program de revalorizare care are ca scop perfectionarea formarii anterioare a asistentilor medicali in vederea dobandirii unei formari conforme criteriilor minime prevazute de directiva europeana”, precizeaza reprezentantii MS.

In acest fel, diplomele profesionale obtinute de catre asistentii medicali inainte de anul 2010, vor fi recunoscute in statele membre, fara ca acestia sa mai fie supusi altor teste teroretice sau stagii de adaptare in tarile unde doresc sa profeseze.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii mentioneaza ca in urma acestor masuri studiile postliceale dobandite nu vor fi echivalate cu studiile universitare.

Asistentii medicali generalisti care doresc sa beneficieze de noile masuri se pot adresa scolilor postliceale de stat care vor fi acreditate de MEN pentru derularea cursurilor de revalorizare.

Pentru bolnavii Romaniei nu este o veste buna. Sute de asistenti medicali pleaca in fiecare an sa profeseze in alte tari, in timp ce in spitalele noastre criza de personal se adanceste. Dar, tinand cont de salarizarea de care au parte in Romania, este de inteles atractia pe care o exercita locurile de munca din sistemul de sanatate al altor tari europene, unde lefurile sunt de sapte-opt ori mai mari.

Exit mobile version