ASTMUL, boala care afecteaza tot mai multi copii si adulti. De la ce ne imbolnavim de astm bronsic

Ziua de 2 mai marcheaza in acest an, pe plan mondial, si lupta impotriva unei boli grave: astmul bronsic. O boala care afecteaza din ce in ce mai multicopii si adulti.

Asadar, astazi, 2 mai, este Ziua mondiala a astmului, semnalul de alrama fiind tras de Initiativa Globala pentru Astm (GINA). Este o zi in care cei care cunosc amploarea pe care o iau de la an la an imbolnavirile de astm incearca sa constientizeze opinia publica fata de acest fenomen si cauzele sale.

Semnalul de alarma: numai in ultimii cinci ani, numarul imbolnavirilor a crescut de trei ori! Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la aceasta data ar fi 235 de milioane de oameni bolnavi de astm bronsic. Iar multi dintre acestia sunt copii.

Sloganul propus in acest an de Initiativa Globala pentru Astm este: „Aer mai curat — o respiratie mai sanatoasa”. Un slogan care atrage atentia asupra faptului ca poluarea din orase este o cauza importanta a instalarii acestei afectiuni. Dar boala este si o consecinta a mediului social.

Totul porneste de la particulele pe care le inhalam, particule care irita caile respiratorii si provoca reactii alergice. Poluarea si materialele izolante, dar si lacurile utilizate in constructia caselor, sutele de compusi organici volatili ce intra in compozitia vopselelor, cleiurilor si mochetelor din casele noastre sunt responsabile pentru declansarea acestei afectiuni care loveste in copii si adulti cu o frecventa care creste de la an la an.

Asadar, in ajungem la degradarea calitatii aerului din interiorul spatiilor inchise in care se desfasoara mare parte din viata noastra. Aerisirea zilnica a locuintelor este prima masura pe care o putem lua pentru a preveni aceasta boala a secolului nostru.

Este adevarat ca in declansarea bolii, un factor important pare sa fie si sensibilitatea genetica.

Cum se manifesta astmul

Aceasta afectiune a cailor respiratorii declanseaza crize repetate de respiratie suieratoare, in acelasi timp cu senzatia de apasare in piept si de tuse.

Medicatia poate controla astmul. Evitarea fenomenelor declansatoare de astm poate reduce, de asemenea, severitatea astmului. Gestionarea adecvata a astmului poate permite oamenilor sa se bucure de o buna calitate a vietii.

In Romania, specialistii spun ca in jur de 10% din populatie ar avea aceasta boala, in diferite stadii. La copii, prevalenta ar fi de 6,4%. Exista teste care ne spun, fara dubii, daca boala s-a instalat.

Asadar, este o urgenta informarea populatiei privind boala, factorii de risc si tratarea acesteia.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.