Home Social ATENTIE botosaneni! Refuzati sa deveniti VICTIMELE inselaciunilor prin TELEFON

ATENTIE botosaneni! Refuzati sa deveniti VICTIMELE inselaciunilor prin TELEFON

In ultima perioada de timp, autorii infractiunilor de inselaciune si-au intensificat tentativele de inducere in eroare a unor persoane  cu privire la situatia unor rude sau cunostinte.

Pentru prevenirea unor astfel de situatii, politistii va recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care sunteti contactati telefonic si sa nu dati curs solicitarii de a trimite bani.
 
Suspectii utilizeaza calitati false (avocat, procuror, politist sau medic) si solicita telefonic diferite sume de bani diverselor persoane. 
 
Banii sunt ceruti sub pretextul ca rude apropiate (fiu, fiica, ginere) au fost victimele unor accidente de circulatie si au nevoie de bani pentru interventii urgente medicale sau au fost retinute de organele de politie pentru savârsirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani reprezinta onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulatie.
 
Victimele sunt in general alese din rândul persoanelor varstnice, vulnerabile, care, in prima faza, sunt contactate pe telefoanele fixe, fara afisaj electronic automat al numarului apelant, aceasta fiind o masura de precautie a suspectilor.
 
Sub imperiul emotiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai retin detaliile discutiilor si sunt usor influentabile, astfel incat, cu foarte mare usurinta, accepta sa transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecti.
 
Din cazuistica intrumentata pana in prezent a reiesit faptul ca majoritatea suspectilor de inselaciuni sunt detinuti in diverse penitenciare, iar transferurile bancare sunt solicitate a fi facute in conturile unor complici care se afla in libertate. 
 
Pentru prevenirea unor astfel de situatii, politistii va recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care primiti un astfel de telefon si sa nu dati curs respectivelor solicitari, in ciuda reactiei emotionale de moment. 
 
POLITIA ROMANA va RECOMANDA:
 
– verificati daca ruda in cauza a fost implicata intr-un eveniment rutier (cereti date despre unitatea medicala, de politie sau parchet unde s-ar afla aceasta si sunati pentru confirmare). In astfel de situatii, reprezentantii Politiei sau Parchetului nu retin telefoanele mobile;
 
– daca sunteti contactat de un „binevoitor”, care va apeleaza in numele unei rude apropiate, si nu ati putut verifica veridicitatea informatiilor, solicitati-i acestuia o intalnire directa si anuntati Politia la numarul de urgenta 112 pentru a va acorda sprijin; 
 
– fiti atenti la persoanele cu care intrati in contact, pe strada, in jurul blocului, aparent intamplator. Este posibil ca acestea sa va urmareasca, sa incerce sa se imprieteneasca cu dumneavoastra si sa afle detalii despre familie sau vecini;
 
– nu primiti in locuinta persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decat dupa ce ati verificat actul de identitate si legitimatia de serviciu. Nu le furnizati acestora informatii despre membrii familiei dumneavoastra sau despre vecini.
 
– Varstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabila in ceea ce priveste victimizarea prin astfel de infractiuni. Explicati-le persoanelor varstnice din familie ca nu trebuie sa dea curs niciunei solicitari de a plati sume de bani, facute de diverse persoane in numele dumneavoastra, fara sa va contacteze in prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitarii!  
 

Exit mobile version