Atentie la ce cumparati din piete si magazine alimentare. Uneori, in lipsa acestei vigilente, puteti scoate bani din buzunar pentru a va aduce OTRAVA in farfurie. Nu au fost putine situatiile, din ultimele saptamani, cand inspectorii de la Protectia Consumatorilor au gasit produse alterate pe rafturile unor magazine, alimente tinute in conditii necorespunzatoare, in spatii murdare, la temperaturi care le expuneau modificarilor ce pot constitui un real pericol pentru sanatatea celor ce le consuma.
Temperaturile extrem de ridicate din aceasta perioada a anului, dar si constatarile echipelor de control de la Protectia Consumatorilor, care au verificat magazine alimentare si alte unitati de alimentatie publica, impun o mare atentie din partea consumatorilor atunci cand cumpara alimente.
Reprezentantii Autoritatii Natonale pentru Protectia Consumatorilor va atentioneaza :
• verificati in mod direct caracteristicile produsului ( miros, culoare, aspect etc) avand in vedere ca temperaturile ridicate favorizeaza procesul de alterare a produselor alimentare si refuzati produsele care prezinta caracteristici de produs alterat ( aspect mazguit, miros de acru, aspect spongios de inceput de fermentare, produs deformat si consistenta moale-inghetata, ambalaje deformate, etc);
• atunci cand cumparati produse alimentare, acordati atentie deosebita asupra modului de prezentare a ambalajului; in cazul in care ambalajul este bombat, prezinta deformari sau este rupt inseamna ca produsul nu mai prezinta deplina siguranta pentru consumator, evitati sa achizitionati astfel de produse;
• verificati daca este respectata temperatura la care este depozitat/expus la vanzare produsul alimentar ales de dumneavostra ( temperatura mentionata de producator pe eticheta ce insoteste produsul trebuie sa coincida cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achizitionat);
• nu recongelati un produs alimentar dupa ce acesta a fost decongelat, daca producatorul interzice acesta actiune ( prin mentionare pe eticheta);
• perioada cu temperaturi caniculare determina un consum mai mare de lichide ( apa minerala naturala, apa de masa, sucuri de fructe, bauturi racoritoare) la achizitionarea carora recomandam sa acordati atentie deosebita asupra modului de depozitare si expunere avand in vedere ca expunerea acestora sub actiunea directa a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor mentionate;
• va atragem atentia asupra legumelor si fructelor comercializate in cadrul pietelor in spatii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicata afecteaza calitatea produselor ( deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeturilor etc);
• nu cumparati alimente din locuri neautorizate;
• verificati cu atentie data durabilitatii minimale, data limita de consum a produselor (termen de valabilitate);
• la cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea unui produs.