Sindicatele din Sanatate sunt foarte nemultumite dupa ce Comisia de Munca din Senat a respins amendamentele formulate de ele la proiectul legii salarizarii unitare in sistemul bugetar.
Nemultumirea s-ar putea transforma cat de curand in actiuni de protest in spitalele tarii.
„Desi, in dezbaterile anterioare, reprezentanții ministerelor de resort au apreciat observatiile SANITAS ca pertinente, constatam ca, in Comisia pentru munca din Senat, toate propunerile sindicale sunt respinse. Ceea ce este si mai aberant, senatorii din aceasta Comisie au dat vot negativ inclusiv amendamentelor votate de celelalte comisii senatoriale – Comisia de sanatate si cea de Buget Finante! Nu exista nici o dorinta reala de consultare, de discutare a amendamentelor propuse de sindicat”, se arata intr-un comunicat al Sanitas.
Amendamentele cu care au venit sindicatele vin sa inlature pericolul de a crea noi inechitati in sistemul sanitar.
Astfel, in forma actuala, proiectul legii contureaza o uniformizare a salariilor, astfel incat ierarhizarea construita pe baza perfectionarii profesionale a cadrelor medicale ar fi aproape anulata.
„Cerem: o ierarhizare corecta a salariilor, pe verticala, in cadrul Familiei ocupationale de functii bugetare „Sanatate si asistenta sociala”, sustin reprezentantii Sanitas.
Si reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara au venit cu amendamente la proiectul legii, care insa au fost respinse.
Acestia atrag atentia, prin unul dintre amendamente, asupra consecintelor plafonarii la 30% a totalului sporurilor:
„Pentru sectorul sanitar este necesara fie introducerea exceptiilor de la limita de 30% stabilita de art. 25 din lege pentru sectorul bugetar Sanatate, asa cum este prevazut in prezent, fie ca aceasta limita sa nu ia in considerare sporurile pentru conditiile de munca si nici cheltuielile cu tariful orar pentru garzile efectuate in baza unui contract de munca cu timp partial. De asemenea, consideram ca acest plafon trebuie aplicat la nivelul ordonatorului principal de credite, asa cum este prevazut in prezent”.
Cum insa amendamentul a fost respins, mii de cadre medicale risca sa ramana fara sporul pentru conditii deosebit de periculoase, spor pe care il incaseaza angajatii din sectiile de psihiatrie, TBC, boli infectioase, etc. Sau , acest spor sa fie practic unul neglijabil, „neincapand” in acel plafon de 30%, pentru ca asa cum e construit acum proiectul in plafonul de 30% ar urma sa se includa, pe ordonatorul de credite: sporul de zile nelucratoare si sporul de garzi, tariful orar pentru garzile in afara normei legale si a programului de lucru normal, alaturi de fondul de premiere de 5% , indemnizatiile de hrana si primele de vacanta anuale, precum si indemnizatia lunara pentru titlul stiintific de doctor si alte drepturi.
Asadar, sindicatele cadrelor medicale atrag atentia ca ceea ce se intampla acum cu proiectul Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar este in DEFAVOAREA celor ce lucreaza in sistemul sanitar si de asistenta sociala. Sunt in pericol sporurile, este in pericol ierarhizarea in sistem. Si pentru ca salariile risca sa fie aproape uniformizate, nu va mai fi stimulata dezvoltarea profesionala.
De ce nu se maresc salariille asistentilor universitari din invatamantul superior la nivelul unui medic rezident din anul I ? De exemplu un sef de promotie de la o facultate tehnica (calculatoare, chimie, constructii, etc) dupa 4 ani de licenta, face 2 ani de master si apoi 3 ani de doctorat (deci 9 ani (!!!!), nu 6 ani ca medicii in facultate) si intra in sistemul de invatamant cu aprox. 2300 lei brut. Este corect ? Cati dintre acesti absolventi au plecat din tara si nimeni nu a fost interesat de soarta lor ? De ce este grija atat de mare pentru medici, care oricum sunt foarte multi ? Cati absolventi de medicina exista la nivelul intregii tari, de la toate facultatile de medicina de stat si particulare ? Numarul este atat de mare incat cei care vor sa practice meseria si nu vor avea loc in tara oricum vor pleca sau eventual isi vor face cabinete particulare. De exemplu, in Iasi, unde te uiti (in stanga sau in dreapta) vezi numai spitale, dispensare, cabinete, … de stat sau particulare care lucreaza toate cu Casa nationala de asigurari de sanatate (inclusiv cele private, nu doar cele de stat). Aceste spitale sunt pline ochi de doctori de toate specializarile.
Cred ca marirea aceasta enorma a salariilor medicilor (care au si sporuri, care fac si garzi, care au si cabinete particulare unde isi cheama pacientii de la spitalele de stat, unii dintre ei sunt si cadre didactice la universitati, etc.) nu are nici o logica, atata timp cat celelalte categorii de bugetari (aici ma refer in special la cadrele didactice din invatamantul superior) vor avea salariile marite cu cate putin pana in 2022 si doar intr-un anumit cuantum fata de medici. Probabil ca in guvern si parlament exista persoane care au copiii medici si doresc sa-i aranjeze pe viata.
Credeti ca va disparea spaga doctorilor ? Daca se vor mari atat de mult salariile doctorilor (de 2 sau 3 ori !!!!, ele fiind oricum marite in 2015 si in 2016), PSD-ul sa propuna si dublarea sau triplarea pedepselor pentru doctorii care iau spaga.
Aceasta lege a salarizarii va crea multe discutii si tensiuni intre oameni. Pe viitor toata lumea isi va trimite copiii sa faca facultatea de medicina. Toti vor dori sa devina medici (si nu vor avea locuri de munca si vor pleca iar in strainatate; vom intra intr-un cerc vicios). Sa vedeti cum va exploda concurenta de la facultatea de medicina (care pana acum era de 1 si ceva pe loc) si cum vor exploda meditatiile si pilele profesorilor de la UMF pentru admitere.
Ati punctat f bine. Vesnica „spaga” va ramane, asta depinde f mult si de pacienti. Este o nedreptate pentru toate celelalte categorii de bugetari. Sa triplezi salariile medicilor si sa propui si impozit zero ptr. cea mai avantajata categorie, este bataie de joc la adresa celorlalti. Sa vedem de unde vor scoate banii…sunt sceptica.