Home Social Atentie, PUFULETII nu sunt chiar INOFENSIVI pentru SANATATE! De ce nu trebuie...

Atentie, PUFULETII nu sunt chiar INOFENSIVI pentru SANATATE! De ce nu trebuie sa-i dai prea des copiilor

De regula, cand vine vorba de pufuleti, cei mai multi parinti nu-si fac probleme ca ar aduce vreun prejudiciu sanatatii copiilor. Ii lasa pe cei mici sa consume cat vor, ceea ce, spun medicii nutritionisti, nu este deloc bine.

Pufuletii sau asa-zisele cereale din porumb, ar fi, potrivit Consumer Reports, la fel de „impachetate” in zahar precum o gogoasa glazurata. 
 
Specialistii au studiat modul in care 91 de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani, si-au turnat cereale in castron si au descoperit ca, in medie, copiii si adolescentii au mancat cu aproximativ 50 pana la 65% mai multe cereale decat cantitatea sugerata pentru o portie, iar aceasta exagerare s-a intamplat in 3 cazuri dintre cele 4 cereale testate, spun americanii de la Consumer Reports.
 
„Viermisorii” din malai, care se gasesc in pachetele de cereale pentru copii sunt in proportie de 41 la suta zahar si nu contin deloc fibre alimentare, potrivit unor studii de la Rudd Center.
 
Asadar, pufuletii nu ar avea ce cauta prea des in alimentatia copiilor. Aceste variante contin multa sare si mult zahar, iar din cauza cantitatii mari de sare, vor suprasolicita rinichii copilului.
 
Pufuletii traditionali sunt fabricati din faina de porumb expandata, cu adaos de glucide. Ei au o incarcatura glicemica foarte ridicata. Mai mult, nutritionistii subliniaza ca toate produsele obtinute din porumb au un indice glicemic mare, iar din aceasta cauza creste riscul ca persoana sa faca diabet.
 
La capitolul valoare nutritionala, pufuletii sunt un produs alimentar dezechilibrat, au foarte multe zaharuri in compozitie si o cantitate mica de proteine. In plus, sunt saraci in vitamine, cu exceptia acelor sortimente in care vitaminele sunt adaugate artificial.
 
Nu trebuie uitat a se mentiona ca pufuletii contin un colorant artificial – azoic galben tartrazina – care poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirina sau astmaticilor. Acest colorant poate provoca dificultati de respiratie, eczeme si tulburari de vedere.
 
Americanii spun ca cerealele pentru copii contin 85% mai mult zahar, 65% mai putine fibre si 60% mai mult sodiu atunci cand au fost comparate cu cerealele pentru adulti.
 
Daca bebelusi nu produc amilaza (n.r. – substanta produsa de pancreas, care in timpul digestiei transforma amidonul in maltoza si glucoza), ei nu digesta de fapt cerealele si produsele din cereale. Astfel, granule nedigerate pot distruge mucoasa intestinala a copilului tau si poate perturba echilibrul bacteriilor bune din intestine.
 
Potrivit presei americane, multi medici avertizeaza ca bebelusii hraniti prea devreme cu cereale pot dezvolta alergii mai tarziu.
 

Exit mobile version