A fost una dintre cele mai incinse discutii : au voie medicii sa primeasca donatii sau atentii de la pacienti ? Multi au spus: DA! DECIZIA s-a luat insa in urma cu cateva zile. Ce se va intampla in spitale?
Pot sa primeasca donatii, numai sa nu se conditioneze actul medical, calitatea acestuia, de acordarea acestor „atentii”. Asta se spunea in ultima vreme despre medicii care primeau atentii de la pacienti. Lucrurile s-au schimbat odata cu Decizia ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015, publicata Monitorul Oficial din 5 august.
Medicii din spitalele de stat nu au voie sa primeasca plati suplimentare sau donatii de la pacienti. Asta a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
„(…) Fapta medicului angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in conditiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege avand ca urmare incidenta dispozitiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din C. pen.”, scrie in decizia ICCJ publicata miercuri in Monitor.
Decizia ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015 (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala) a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590 din 5 august si este obligatorie pentru toate instantele de la momentul publicarii.
Interesant este faptul ca pacientii au dreptul de a recompensa medicii sau spitalele in care au fost tratati, potrivit Legii drepturilor pacientului.
Asadar, pacientul are dreptul sa dea „atentia”, dar medicul trebuie sa o refuze. Asta pentru ca medicul din spitalul de stat este functionar public. In caz ca ia mita, poate fi cercetat si pedepsit pentru luare de mita si/sau primirea de foloase necuvenite.
„In masura in care prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 26/HP din data de 3 decembrie 2014 (…) s-a statuat ca «medicul (angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal»), se deduce consecinta juridica ca medicul care are calitatea de functionar public (angajat al unei unitati spitalicesti din sistemul public de sanatate) nu poate primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in conditiile art. 34 alin. (2) din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003”, se arata in Decizia nr. 19/2015.
Echipa noastra te asteapta sa incepi cel mai performant si mai nou sistem prin care sa reusesti sa castigi bani mai multi decat ai reusit pana acum! Noi te ajutam sa obtii rezultate si sa fii multumit! Te vei convinge ca activitatea este foarte simpla si interesanta! Cere urgent detalii mai multe la adresa de email: m_mihaela@yahoo.com