Home Social ATENTIE, SOFERI ! CODUL RUTIER a fost MODIFICAT – OBLIGATII si SANCTIUNI...

ATENTIE, SOFERI ! CODUL RUTIER a fost MODIFICAT – OBLIGATII si SANCTIUNI NOI

Guvernul a adus noi modificari Codului rutier, intrate in vigoare de la 1 septembrie 2014. Modificarile au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 635, din 29 august 2014. IATA CARE SUNT NOUTATILE :

In primul rand, in cazul conducerii unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante, RECOLTATEA PROBELOR BIOLOGICE se va putea realiza şi in ambulante ori autospeciale cu aceasta functie.

Iata ce prevede OG nr. 21/2014, “medicul, asistentul medical sau persoane cu pregatire medicala de specialitate din echipajul ambulantei sau autospecialei, care intervin la evenimentele in legatura cu traficul rutier, pot recolta mostre biologice in masura in care prin aceasta nu se afecteaza acordarea asistentei medicale de urgenta sau de prim ajutor. De asemenea, mostrele vor fi colectate si in situatia in care persoana implicata intr-un accident de circulatie refuza transportul de urgenta la o unitate sanitara sau starea sa de sanatate nu impune acest transport. TRANSPORTUL MOSTRELOR BIOLOGICE la unitatea medico-legala, in vederea realizarii analizei toxicologice, va fi efectuat de catre politistul rutier”.

Pe de alta parte, noul act normativ reglementeaza si situatia in care unei persoane i s-a ANULAT PERMISUL de conducere auto PENTRU O FAPTA care NU MAI ESTE PREVAZUTA de actuala lege penala.

“Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnarii pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art.4 din Codul Penal, se poate prezenta la autoritatea competenta pe raza careia isi are domiciliul sau resedinta, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fara a mai sustine examen si cu prezentarea documentului care atesta o astfel de situatie”, se precizeaza in documentul citat.

Astfel, daca persoana in cauza depune o cerere de restituire ca urmare a hotararii definitive a instantei prin care se constata aplicarea legii penale de dezincriminare, iar masura anularii nu a fost dispusa pana la data depunerii cererii, atunci seful Politiei rutiere dispune restituirea permisului de conducere.

De la inceputul acestei luni, reguli mai stricte sunt impuse si in ceea ce priveste FOLOSIREA CENTURII de SIGURANTA, in special de catre pasagerii minori. Sunt transpuse in legislatia autohtona reglementarile europene privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de siguranta pentru copii in vehicule.

Soferii vor avea obligatia sa se asigure ca minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune omologate pentru copii.

Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic. Scaunelele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functia de varsta si greutatea celor mici.

Mai mult chiar, din 28 SEPTEMBRIE VA FI INTERZIS TRANSPORTUL COPIILOR  in varsta de pana la 3 ani in AUTOVEHICULE care NU SUNT ECHIPATE cu SISTEME de SIGURANTA.

Exceptie vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

In actul normativ mentionat se mai precizeaza, de asemenea, urmatoarele legat de transportul copiilor in taxiuri: “Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata”

Soferii de „autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta TREBUIE SA INFORMEZE PASAGERII cu privire la obligatia legala de a le purta in timpul circulaţiei pe drumurile publice“.

AMENZI

Soferii care nu se asigura ca minorii poarta centuri de siguranta sau ca sunt transportati in scaune pentru copii omologate pot fi sanctionati cu patru-cinci puncte amendă (360 sau 450 de lei), plus trei puncte de penalizare.

Aceeasi sanctiune este prevazută si pentru nerespectarea dispozitiilor privind transportul copiilor in autovehiculele care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta. Pentru pasagerii care nu poarta centurile de siguranta amenda ramane aceeasi, intre 180 si 270 de lei.

Exit mobile version