Atentionare de la inspectorii de munca legata de TEMPERATURILE EXTREME

Avand in vedere ca in perioada iunie-septembrie 2017, pe teritoriul Romaniei sunt prognozate de catre Administratia Nationala de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, in acele zile se vor intensifica controalele la angajatori, in care, suplimentar tematicii propuse, se va urmari modul de respectare a Ordonantei de Urgenta 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.

In sensul Ordonantei de Urgenta nr.99/2000, prin temperaturi extreme ridicate se inteleg temperaturi exterioare ale aerului, care depaşesc + 37° C sau corelate cu conditii de umiditate mare, astfel incat indicele de comfort termic sa depaşeasca 80 %, minim doua zile consecutive.

Autoritatea Nationala de Meteorologie are obligatia de a comunica zonele in care temperatura, respectiv indicele temperatura – umiditate, atinge pragurile valorice mentionate, precum şi zonele pentru care se prognozeaza atingerea sau depaşirea acestor praguri.

Angajatorii sunt obligati sa ia urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
– reducerea intensitatii şi ritmului activitatilor fizice;
– asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer;

Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor sunt necesare urmatoarele:
– asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 – 4 litri/persoana/schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protectie;
– asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau reprezentantii aleşi ai salariatilor, vor lua masurile dispuse in Ordonanta de Urgenta nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc).

Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:
– asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute;
– asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
– trecerea, dupa posibilitati, in alte locului de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Inspectorii de munca din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sanatate in Munca vor efectua controale privind respectarea prevederilor Legii nr. 346 din 18 iulie 2001 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr.99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.

Pentru nerealizarea masurilor prevazute mai sus, se vor aplica, acolo unde este cazul, sanctiunile mentionate la art.10 din Ordonanta de Urgenta nr. 99/2000.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.