ATENTIONARE de la PROTECTIA CONSUMATORILOR privind SUPLIMENTELE ALIMENTARE

In prima parte a acestei luni, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitatea suplimentelor alimentare. Au fost gasite numeroase abateri, inclusiv lipsa mentionarii aditivilor pe care ii contin si a avertismentelor care trebuie sa ii insoteasca.

Au fost controlati 584 operatori economici din reteaua de distributie si comercializare, constatandu-se la un numar de 352 ( 61%) nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind protectia consumatorilor; 
– A fost verificata o cantitate de cca. 6.750 kg suplimente alimentare, din care circa 1.100 kg (17%) nu se incadrau in prevederile actelor normative in vigoare.
 
Masuri dispuse:
 
– oprirea temporara de la comercializare a 374 kg  suplimente alimentare in valoare de 75.000 lei pana la intrarea in legalitate; 
– oprirea definitiva si scoaterea de la comercializare a cantitatii de 11 kg suplimente alimentare in valoare de 718 lei care prezenta data durabilitatii minimale depasita;
– aplicarea de 392 sanctiuni contraventionale, constand in 212 amenzi contraventionale insumand in valoare de 584.950 lei si 180 avertismente, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Principalele abateri constatate:
– comercializarea suplimentelor alimentare cu data durabilitatii minimale depasita si cu ambalajele deteriorate;
– lipsa informatiilor obligatorii care sa permita alegerea produsului: abateri privind inscrierea denumirii sub care se vinde produsul, respectiv „supliment alimentar; lipsa inscrierii pe ambalaj a mentiunilor specifice, a avertismentelor; inscrierea de mentiuni care atribuiau suplimentelor alimentare proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli;lipsa inscrierii informatiilor suplimentare in cazul prezentei in produse a colorantilor, respectiv inscrierea sintagmei „poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora”; inscrierea neconforma a listei ingredientelor, a cantitatii nete si a datei durabilitatii minimale; lipsa traducerilor in limba romana sau traduceri incomplete
– Nerespectarea conditiilor de depozitare;
– Abateri privind modul de desfasurare a promotiilor.
 
Marius Alexandru Dunca, Presedinte ANPC:”Imbunatatirea starii de sanatate constituie o preocupare a noastra, a tuturor. Trebuie insa sa tinem cont de cateva aspecte inainte de a achizitiona aceste suplimente alimentare: sa ne informam despre efectele lor asupra organismului si sa solicitam opinia medicului de familie cu privire la aceste efecte. Aceste suplimente nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si trebuie sa fie comercializate numai intr-o forma preambalata, astfel incat sa ofere toate informatiile necesare, precum si integritatea produsului. Pentru abateri in ceea ce priveste legislatia in vigoare, operatorii economici vor fi aspru santionati.”
 

I. Comercializarea suplimentelor alimentare cu data durabilitatii minimale depasita

 
Conform prevederilor legale in vigoare, operatorii economici sunt obligati sa comercializeze numai produse in cadrul datei durabilitatii minimale stabilite de producatori.
 
In 20% din jud. s-a constatat comercializarea de suplimente alimentare in afara  datei  durabilitatii minimale stabilite de producatori.
 
– Jud. Galati (produse cu data durabilitatii minimale depasita, din februarie, respectiv martie 2015: mladite afin extract, ceai, ulei mentolat);
 
– Jud. Calarasi (fructe chimion uscate, expirate din ian.2015, ceaiuri din plante, diverse marci, expirate din septembrie 2014, respectiv martie 2015, rubarba pulbere, ceaiuri diverse);
– jud.Giurgiu- CEAI REUMATIC expirat din 02.2015; VITAMINA B6 expirata din 10.2014; FIBRE, expirate din 11.2014);
– jud.Giurgiu- VITAMINA C pentru copii, expirata din 30.04.2015); 
– jud. Arad- glucoza, fibre.
– Jud. Harghita- supliment alimentar cu data durabilitatii minimale depasita de 5 zile, ceai  expirat de 30 zile, lecitina expirata de  30 zile);
– Jud. Neamt- ceai soc cu data durabilitatii minimale depasita de 25 de zile.
 
– Comercializare suplimentelor alimentare cu ambalajele deteriorate 
Jud. Harghita- pachete de ceaiuri desfacute, deteriorate.
 
II. 5 % din cantitatea de suplimente alimentare controlata nu oferea consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit
 
In 57 % dintre jud. si in municipiul Bucuresti au fost gasite la comercializare, suplimente alimentare cu etichetarea incompleta sau neconforma prevederilor legale si/sau cu informatiile netraduse in limba romana.
 
2.1. Abateri privind inscrierea denumirii sub care se vinde produsul, respectiv „supliment alimentar”
 
2.1.1. Lipsa inscrierii denumirii „supliment alimentar”, aceasta fiind inserata in descrierea produsului sau in prezentarea avertismentelor
 
– jud.Mehedinti -magneziu  Vitamina B6, extract  din samburi de struguri; diverse suplimente alimentare, ulei de ricin, ulei de rapita- jud.Cluj.
 
2.1.2. Utilizarea de alte denumiri decat cea stabilita prin actele normative, in vigoare, respectiv de „supliment alimentar”
 
– Jud. Vrancea- Sirop carminativ– supliment nutritiv contra balonarilor 100 ml.
– Jud. Cluj- Sirop antistress, care era denumit supliment nutritiv in loc de supliment alimentar.
 
2.2. Lipsa inscrierii pe ambalaj a mentiunilor specifice suplimentelor alimentare
jud.Hunedoara- Bitter, extract natural din plante medicinale, Alc.42% vol., 200 ml/sticla, care nu avea inscrise pe ambalaj avertismentul de a nu se depasi doza zilnica recomandata, atentionarea ca suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat si atentionarea ca produsele nu trebuie sa fie lasate la indemana copiilor.
 
– jud.Mures- diverse ceaiuri, fara a avea inscrise atentionarile: a nu se depasi doza zilnica recomandata, doza zilnica nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar si echilibrat si ca produsele nu trebuie sa fie lasate la indemana copiilor.
– Jud.Alba- fructe uscate si ceaiuri, fara a fi insotite de elemente de identificare caracterizare obligatorii inscrise pe ambalaj sau eticheta alaturata: denumirea produsului (supliment alimentar), doza zilnica recomandata, atentionare ca suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat, a nu se lasa la indemana copiilor.
– jud.Valcea- Goji si Propolis, la care nu se inscria avertismentul ”A nu se depasi doza zilnica recomandata”, avand in vedere ca aveau recomandari zilnice, iar la produsele Spirulina si Pulbere de grau nu era mentionata atentionarea ”A nu se lasa la indemana copiilor. 
– jud.Valcea- Orz Verde, Pudra Vegetala Bioactiva, care nu aveau inscrise atentionarile “A nu se depasi doza zilnica recomandata”, “Suplimentul alimentar nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat”, “Produsul nu trebuie sa fie lasate la indemana copiilor mici” .
 

2.2.1. Lipsa inscrierii avertismentului ca produsele nu trebuie lasate la indemana copiilor

 
– Jud. Alba, Iasi- diverse suplimente alimentare preambalate la cutii de 39 gr, respectiv 19,5 gr.
– Bucuresti- suplimentele  alimentare roboflex si extract purificat de rasina mumie 100% natural, pe ale caror  etichete avertismentul “A nu se lasa la indemana copiilor” era inlocuit cu notiunea de “A nu se lasa la indemana copiilor sub 3 ani”. 
 
2.2.2. Lipsa inscrierii unei atentionari cu privire la faptul ca „suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat” 
 
– jud.Vrancea- sirop cu propolis, catina, muguri de pin si salcie, supliment nutritiv contra balonarilor 100 ml.
 
2.4. Lipsa inscrierii informatiilor suplimentare in cazul prezentei in produse a colorantilor care fac obiectul anexei V din Regulamentul 1333/2008 privind aditivii alimentari, respectiv inscrierea sintagmei „poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora”
 
– Jud. Constanta- Calciu+D3, 500g, care avea in lista ingredientelor colorantul E110 – galben portocaliu, fara a avea inscrisa informatia suplimentara “denumirea sau numarul E al colorantului (colorantilor): poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora” .
– jud.Suceava- la o serie de suplimente alimentare comercializate se utilizau coloranti, conform anexei V din Regulamentul 1333/2008, fara a exista avertizarea “poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora”.
 
2.5. Inscrierea neconforma a listei ingredientelor
 
Neinscrierea denumirii categoriei aditivilor in lista ingredientelor
 
– Jud. Braila- Sirop Echinaceea si propolis, Sirop de patlagina cu muguri de pin si propolis, Sirop de potbol cu ridiche neagra (benzoat de sodiu); Propolis C Echinaceea forte (stearat de magneziu);
– jud.Cluj- Sirop antistres (benzoatul de sodiu).
Jud. Vaslui- in lista ingredientelor lipsea categoria ingredientelor pentru  xilitol, bicarbonat de sodiu, sucraloza.
– Bucuresti- suplimentul alimentar ginseng, la care pe eticheta de produs nu se  mentiona grupa de aditivi din care face parte oxidul rosu de fier.
 
 
SFATURI PENTRU CONSUMATORI
 
– Acordati o atentie deosebita la cumpararea suplimentelor alimentare si informati-va, inainte de achizitionarea lor, despre efectele lor asupra organismului.
– Utilizati numai suplimentele alimentare indicate de medicul de familie sau inainte de a utiliza un supliment alimentar, solicitati opinia acestuia cu privire la efectele pe care le poate avea asupra organismului dumneavoastra.
– Suplimentele alimentare se comercializeaza numai sub forma preambalata. 
– Refuzati produsele care nu sunt comercializate in ambalajul original.
– Refuzati produsele care sunt prezentate intr-un ambalaj necorespunzator si care nu asigura integritatea produsului.
– Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare.
– Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita.
– La cumpararea suplimentelor alimentare, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.
– Nu cumparati  suplimente alimentare din locuri neautorizate.

1 COMENTARIU

  1. Dac? vei începe s? cultivi gânduri de prosperitate, imaginându-?i c? e?ti un om foarte bogat înconjurat de un ocean de energie mental? ?i înotând într-o mare a abunden?ei, corpul ?i mintea ta vor intra instantaneu pe vibra?ia prosperit??ii, iar tu vei începe s? atragi literalmente, la fel ca un magnet, tot ceea ce î?i e necesar pentru a deveni bogat. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai n?scut bogat”. C?ut?m urgent colaboratori part-time care vor s? câ?tige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimite?i mesajul PROIECT la adresa de email: anca.fizesan@yahoo.com

Comentariile sunt închise.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.