O familie din satul Dorobanti, comuna Nicseni, a ramas fara locuinta, in urma unui incendiu izbucnit in aceasta dimineata, cel mai probabil, din cauza unui cos de fum neprotejat termic fata de materialele combustibile.
In momentul producerii evenimentului, proprietarul era in casa. Cand a descoperit ca ii arde locuinta, acoperisul era deja cuprins in totalitate de flacari. Vantul, care sufla cu peste 40 de km pe ora, a favorizat extinderea incendiului la mansarda din lemn si bunurile din interiorul casei. Solicitati sa intervina, pompierii botosaneni s-au deplasat la fata locului cu trei autospeciale cu apa si spuma, precum si o ambulanta SMURD.
La sosirea garzii de interventie, ardea intreaga locuinta, existand pericolul de propagare a flacarilor la o alta casa, situata la cca. patru metri distanta. Proprietarul, in varsta de 48 de ani, a fost preluat de echipajul SMURD si transportat la spital, intrucat a suferit un atac de panica si arsuri superficiale la maini.
Pentru stingerea incendiului si inlaturarea efectelor, pompierii au intervenit patru ore si jumatate.
Valoarea pagubelor a fost estimata la circa 150.000 de lei. S-au salvat si protejat bunuri materiale in valoare de circa 60.000 de lei.
Cosurile de fum defecte sau necuratate se afla printre cele mai frecvente cauze care genereaza incendii la Botosani in sezonul rece si nu numai.
Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite daca s-ar respecta o serie de reguli si masuri de prevenire si stingere a incendiilor. De aceea este bine de stiut ca sobele folosite pentru incalzit pe timp de iarna si cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie sa aiba cosuri pentru evacuarea fumului executate din caramida pe fundatie proprie. La trecerea prin planseele executate din lemn sau alte materiale combustibile, peretii cosului de evacuare trebuie sa asigure protectia termica fata de acestea. Cosurile, indiferent de constructia lor, trebuie curatate de zgura o data la cel mult doua luni de functionare.