Firma austriaca a chemat in judecata (cerand ca procesul sa aiba loc la Viena) una dintre cele mai active asociatii care incearca sa stopeze taierile ilegale de copaci din padurile Romaniei. Firma austriaca a exploatat in ultimii ani cantitati uriase de lemn din Romania.
Compania Holzindustrie Schweinghofer acuza Asociatia Neuer Weg ca i-ar fi cauzat un prejudiciu de 35.000 de euro prin publicarea unor articole calomnioase pe blog si de trimiterea unor emailuri cu informatii neadevarate unor jurnalisti din Austria si Germania, informatii care nu au fost insa publicate in presa straina.
Trebuie mentionat ca Asociatia Neuer Weg este una dintre cele mai active asociatii care monitorizeaza activitatea firmei austriece in Romania.
Neuer Weg a urmarit indeaproape neregulile legate de autorizarea si construirea fabricii Schweighofer de la Reci (jud. Covasna), a contestat in instanta aceste avize si autorizatii (o parte din procese fiind pe rol), dar a efectuat si o serie de anchete si rapoarte despre activitatea Schweighofer.
Cel mai recent, este cel legat de modul in care, prin utilizarea unei metode electronice de masurare, volumul de lemn facturat la livrare in fabricile Schweighofer ar fi cu peste 10% mai mic decat in realitate.
„Din proprie initiativa si nesilita de nimeni, firma Schweighofer duce luptele noastre in instanta dincolo de hotarele Romaniei si anume la un tribunal din Viena! In sfarsit, ajungem in fata unor institutii judecatoresti in care putem avea cat de cat incredere: cele din Austria! In 15 iunie 2015, S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL, cu sediul la Sebes si Gerald Schweighofer, patronul firmei, au depus cerere de chemare in judecata la Tribunalul Comercial Viena (Handelsgericht Wien) impotriva Asociatiei Neuer Weg, cu sediul la Fagaras si Hans Hedrich, vicepresedintele asociatiei”, scrie pe blogul ONG-ului.
De asemenea, in intampinarea trimisa in data de 20. 07. 2015 Tribunalului Comercial Viena, ONG-ul din Romania chemat in judecata de firma austriaca invoca urmatoarele:
1. Declaratiile facute de NW pe blogul sau sunt adevarate si s-au facut pe baza unor documente probatoare si a unor discutii cu martori credibili – veridicitatea afirmatiilor putand fi demonstrata cu usurinta in instanta.
2. Consideram ca acuzatia de calomnie in urma trimiterii unui email(!) este nefondata, din moment ce informatiile transmise nu au fost publicate in mass-media. (Asadar, HS ne acuza de …libertate de exprimare!)
3. Consideram ca competenta solutionarii cauzei nu-i revine Tribunalului Comercial Viena, deoarece paratii nu se afla in relatii comerciale cu reclamantii, avand totodata sediul resp. resedinta in alta tara decat Austria.
4. Paratii solicita sprijin financiar din partea statului austriac pentru angajarea unui avocat resp. a unor experti cat si pentru deplasarile necesare la Tribunal, deoarece nu dispun de mijloacele financiare necesare pentru aceasta.