AVERTISMENT privind SALAMURILE care ne IMBOLNAVESC! Cum sa ne FERIM de cele SUPERCHIMIZATE

Agentia Europeana a Mediului a intocmit un raport care demonstreaza ca populatia este tot mai bolnava de cand alimentele au devenit din ce in ce mai bogate in substante chimice. Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor ne atentioneaza ca este momentul sa spunem NU produselor superchimizate si sa invatam sa le ocolim.

Lupta cu produsele superchimizate trebuie sustinuta cu atat mai multa tarie, cu cat, de partea cealalta, marii procesatori fac presiuni uriase pentru ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sa nu adopte regulamente care le-ar reduce profiturile.
 
Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agentiei Europene a Mediului (AEM), a atras atentia, la evaluarea cincinala a mediului european, ca utilizarea tot mai raspandita a substantelor chimice, in special in produsele de consum, a fost asociata cu sporirea bolilor si a tulburarilor endocrine observate la om. 
 
Presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, Costel Stanciu, sustine ca avertizarea AEM a avut in vedere alimentele superchimizate care ne afecteaza grav sanatatea.
 
„Alimentatia este plina de chimicale si creeaza dezechilibre la nivel de tract digestiv, omoara bacteriile bune, altele sufera mutatii. Singura aparare pe care o putem avea este sa incercam sa evitam alimentele superprocesate, incarcate de aditivi, care, de fapt, sunt niste chimicale. Ingrediente de origine organica nu mai exista, s-au creat substituenti pentru aproape toate ingredientele de natura organica. Cei mai nocivi aditivi alimentari sunt cei care confera stralucire alimentului, si ma refer la nitratii si nitritii care dau acea culoare vie alimentului, creeaza impresia falsa de prospetime, dar si la potentiatorii de aroma si de gust care dau un gust artificial, puternic, il accentueaza si, in felul acesta, excita anumite simturi si creeaza si dependenta. Mai sunt si colorantii care dau acele culori asociate cu unele culori din natura si iar se creeaza perceptii false. Daca un salam, de exemplu, straluceste in interior, daca este prea rosu, este clar ca este chimizat. Culoarea aceea rosie la carne exista, dar se mentine doar cateva ore, dupa care se stinge”, a declarat Costel Stanciu pentru ziarulring.ro.
 
Potrivit presedintelui APC, marii procesatori de alimente nu stau pasivi in fata incercarii pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii o face de a impune niste restrictii care sa duca in final la o calitate a produselor care sa scada riscul de imbolnavire a consumatorilor. In acest context, marii procesatori fac presiuni uriase pentru ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sa nu adopte regulamente care le-ar reduce profiturile. 
 
„Alimentele, in prezent, sunt incarcate de grasimi, de zahar si de sare. La nivelul Organizatiei Mondiale a Consumatorilor exista o preocupare de a convinge Organizatia Mondiala a Sanatatii sa elaboreze niste principii, care sa fie adoptate de toate institutiile statelor in privinta hranei, adica sa nu mai fie excesiv incarcate cu grasimi, zahar si sare, care sunt responsabile de majoritatea bolilor cronice, cum este si cancerul. Aici se da o lupta pe viata si pe moarte, iar marii procesatori alimentari de la nivel mondial fac presiuni ca recomandarile de reducere a utilizarii grasimilor, a indulcitorilor si a sarii sa nu fie adoptate”, a mai spus Costel Stanciu, presedintele APC. 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.