Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să redeschidă școlile

15 June 2020, Baden-Wuerttemberg, Bad Krozingen: Schoolchildren of a fifth grade of the Kreisgymnasium in Bad Krozingen sit at their desks, while trainee teacher Laura Hartmeier teaches at the blackboard. As of today, attendance classes for all grades will begin again, after the compulsory attendance at school was interrupted in the course of the Corona crisis. The resumption of lessons will take place in compliance with hygiene regulations such as distance rules and partial compulsory masks. However, there will still be no normal lessons. Because of the corona virus, pupils will only go to school temporarily and continue to study the rest of the material at home by distance learning. Photo: Philipp von Ditfurth/dpa (Photo by Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images)

Noului secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Sorin Ion, i s-a cerut un punct de vedere legat de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de redeschidere a unităților de învățământ.

Instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu după ce Organizația Mondiala a Sănătății a recomandat menținerea școlilor deschise, chiar și în condiții de pandemie. Pentru început, Avocatul Poporului s-a adresat Ministerului Educației și a cerut un punct de vedere.

Mai exact, adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, a cerut secretarului de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Sorin Ion, un punct de vedere legat de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de redeschidere a unităților de învățământ.

„Nu ne permitem o generație pierdută din cauza COVID-19”, este mesajul transmis de Organizația Mondiala a Sănătății în fața creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel european. State unde au fost înregistrate recent peste 20.000 de cazuri zilnic, cu toate că nu au putut evita impunerea restricțiilor, au optat pentru menținerea școlilor deschise, cu respectarea strictă a condițiilor de distanțare sau igienă, purtatul măștii sau aerisitul frecvent al claselor, menționează Molnar Zsolt în documentul adresat secretarului de stat în Ministerul Educației, relatează Agerpres.

Molnar Zsolt afirmă că în Romania aproape 3 milioane de elevi desfășoară actul educațional în sistem online, acolo unde este posibil.

Potrivit unui sondaj realizat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, aproape jumătate dintre părinți consideră că închiderea școlilor nu este una bună pentru sistemul de educație, având în vedere că educația trebuie să primeze, în orice formă ar fi desfășurată și nepierzând din vedere inegalitățile care vor apărea în ceea ce privește accesul la educație al copiilor aflați în medii defavorizate și recuperarea decalajelor educaționale, susține Molnar Zsolt.

Potrivit unor studii realizate de World Vision România, „școala online, în mediul rural, rămâne o utopie: 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școală online în prima perioada a restricțiilor, iar în unul din trei sate în care World Vision România este prezent există zone cu semnal slab sau inexistent, lucru care îi afectează direct pe elevii care fac eforturi să-și continue studiile”.

Nu în ultimul rand, decizia de a închide școlile nu a prevăzut un plan de măsuri pentru zonele în care școala online nu funcționează, argumentează Molnar Zsolt.

„Față de toate aceste împrejurări (…), instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. Astfel, vă rugăm să formulați un punct de vedere față de aspectele semnalate în prezenta sesizare din oficiu, în special în legătură cu recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de redeschidere a unităților de învățământ”, solicită Molnar Zsolt.

Momentan, elevii stau acasă și fac doar școală online, în încercarea de a reduce răspândirea noului coronavirus în rândul populației.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.