Home Social BAC 2015. Startul probelor de BACALAUREAT, luni, 8 iunie

BAC 2015. Startul probelor de BACALAUREAT, luni, 8 iunie

BAC 2015. Emotiile examenului de Bacalaureat 2015 sunt, pentru multi tineri, mai puternice de la o ora la alta. Luni, 8 iunie, incep probele acestui important examen, prima fiind proba orala la Limba Romana, unde elevii primesc un text la prima vedere, avand doua subiecte de rezolvat.

BAC 2015. Potrivit unei informari publicata pe site-ul Ministerului Educatiei, s-au inscris 168.945 de candidati in vederea sustinerii examenului national de Bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2015, cu peste 7.000 mai multi decat in aceeasi sesiune a anului trecut, cand s-au inscris 161.682 de elevi. 
 
BAC 2015. 143.949 de candidati (76,89%) provin din promotia curenta, iar 24.996 de candidati (23,11%) provin din seriile anterioare. In functie de forma de invatamant absolvita, candidatii inscrisi pentru a participa la aceasta sesiune a Bacalaureatului sunt distribuiti astfel: 163.462 – zi, 2.943 – seral si 2.540 – frecventa redusa.
 
BAC 2015. Proba A, cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, se va desfasura pe durata a trei zile (8-10 iunie).
 
In intervalul 10-12 iunie va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B), iar in perioada 15-19 iunie se va desfasura evaluarea competentelor digitale (proba D). 
 
Ciclul probelor orale se incheie cu evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C), programata intre 22 si 26 iunie.
 
Camere video, dar si audio!
 
BAC 2015. Trebuie mentionat ca si in acest an candidatii vor fi supravegheati pe parcursul pobelor cu camere video. In plus, 5% dintre acestea vor putea inregistra si audio, potrivit Ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu.
 
„5% dintre camerele video de la BAC-ul de anul acesta va inregistra si audio. Exista recomandarea Ministerului de a implementa si sisteme audio. Mi se pare relevanta pregatirea elevilor, nu supravegherea”, a spus ministrul Sorin Cimpeanu.
 
Dupa saptamana probelor orale urmeaza saptamana probelor scrise. Intre 29 iunie si 3 iulie vor avea loc probele scrise la examenul de Bacalaureat 2015.
 
Probele orale sunt notate cu calificative, nu cu note, si nu sunt luate in calcul la media examenului. Pot insa influenta examenul in alt fel. Astfel, daca un candidat nu se prezinta la o proba de evaluare a competentelor orale, acesta pica automat examenul.
 
BAC 2015. La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, precum si la proba orala din cadrul probei de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa.
 
Fiecare candidat prezinta comisiei documentul de identitate, iar comisia de bacalaureat verifica identitatea fiecarui candidat.
 

Metodologia de organizare a Bac-ului prevede ca se interzice candidatilor sa intre in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

 
Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.
 
Evaluarea competentelor lingvistice la limba romana
 
Evaluarea competentelor lingvistice, pentru limba romana, limba materna si limba moderna, precum si a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de catre doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectiva la clasa, iar celalalt este un alt cadru didactic, de aceeasi specialitate, din unitatea de invatamant.
 
La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. 
 
Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate10 – 15 minute.
 
Dupa sustinerea probei, candidatul preda ciorna semnata si biletul de examen.
 

Eventualele fraude sau tentative de frauda la probele orale vor fi comunicate imediat presedintelui comisiei.

 
Acesta este obligat sa verifice si sa ia masurile ce se impun, care pot merge pana la eliminarea candidatului din examen.
 

Exit mobile version