BACALAUREAT 2014. Aproximativ 200.000 de absolventi au inceput examenul maturitatii!

Marti, 10 iunie, a inceput examenul de bacalaureat cu proba A, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.

Subiectele la Bacalaureat 2014 pot fi texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, cu un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.

Astfel, fiecare elev va alege un subiect in fata comisie de examen – subiect care va consta intr-un text pe marginea caruia elevul trebuie sa vorbeasca liber. Textul poate fi un fragment dintr-o opera literara sau un text intalnit in viata de zi cu zi.

Conform datelor oficiale furnizate de Ministerul Educatiei, numarul candidatilor la examenul de Bacalaureat 2014, sesiunea de vara, validati pana acum, este de 131.000.

Numarul total al candidatilor inscrisi in aceasta sesiune este de aproximativ 200.000 de tineri, din care cateva mii sunt din generatiile anterioare.

In Capitala sunt 17.070 de candidati, dintre care 12.030 sunt absolventi de anul acesta.

Proba A, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, se desfasoara pana pe 12 iunie.

Examenul de bacalaureat poate fi sustinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de invatamant. Candidatii pot fi atat din seria curenta, respectiv elevii care au absolvit liceul in acest an, cat si din seriile anterioare.

Candidatii care au participat, dar nu au promovat examenul in sesiunile de bacalaureat organizate incepand din 2003, pot solicita recunoasterea probelor promovate anterior.

Examenul de bacalaureat poate fi sustinut fara taxa de cel mult doua ori. Candidatii din promotiile anterioare, care au sustinut de cel putin doua ori bacalaureatul si care se prezinta la toate probele examenului au platit 230 de lei. In celelalte cazuri, suma platita a fost stabilita diferentiat, in functie de numarul probelor pe care le va sustine candidatul.

CALENDAR BACALAUREAT 2014 – sesiunea de vara:

11-13 iunie: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna

16 si 20 iunie: proba de Evaluare a competentelor digitale

23-27 iunie: Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala

30 iunie: Probele scrise cu Limba si literatura romana

1 iulie: Limba si literatura materna

2 iulie: Proba obligatorie a profilului

4 iulie: Proba la alegere a profilului si specializarii.

Rezultatele la bacalaureat vor fi afisate in data de 7 iulie, cand, in intervalul 12.00-16.00, vor putea fi depuse contestatiile, iar in 11 iulie vor fi afisate rezultatele finale.

Inscrierea candidatilor pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat se va face in perioada 14-18 iulie, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana se va face in zilele de 18 si 19 august, in timp ce evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna pentru elevii minoritatilor nationale va fi sustinuta pe 18 si 19 august.

Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se va sustine in zilele 19 si 20 august, iar cea a competentelor digitale – pe 21 si 22 august.

Probele scrise vor incepe pe 25 august, cu limba si literatura romana, urmata pe 26 august de proba si literatura materna.

Proba obligatorie a profilului va avea loc in 27 august, iar cea la alegere a profilului si specializarii, in 29 august.

Afisarea rezultatelor la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului 2014 se va face pe 1 septembrie, pana la ora 12.00, iar depunerea contestatiilor, in aceeasi zi, intre orele 12.00 si 16.00.

Contestatiile vor fi rezolvate in 2 si 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 4 septembrie.

Potrivit ordinului de ministru, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene si a municipiului Bucuresti sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor digitale sau lingvistice.

Comisiile de bacalaureat judetene, respectiv cea a municipiului Bucuresti trebuie sa se asigure ca sunt camere de supraveghere video functionale in toate salile de examen, in salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si in salile in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise.

Aceste comisii raspund pentru buna organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat si stabilesc componenta comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore inainte de inceperea probelor scrise, prin tragere la sorti, in sedinta publica.

Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen si de evaluare, inclusiv persoanele de contact sau informaticienii, sunt selectate din alte unitati scolare decat cele din care provin candidatii arondati centrelor.

Din comisiile de bacalaureat nu vor face parte persoanele care, in sesiunile anterioare ale examenelor nationale, nu si-au indeplinit corespunzator atributiile, care au savarsit abateri si au fost sanctionate.

Promovabilitatea in prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 a fost de 55,4% inaintea contestatiilor si de 56,4% dupa solutionarea acestora. In prima sesiune au promovat examenul 99.056 de candidati. Medii de trecere au obtinut 63,1 la suta, respectiv 87.197 de candidati din promotia 2012 – 2013, si 31,7 la suta, respectiv 11.859, din promotiile anterioare.

Pentru filiera teoretica, procentul de promovare a fost de 83,62 la suta, pentru filiera vocationala – 72,96 la suta, iar pentru cea tehnologica – 37,32 la suta.

In prima sesiune a bacalaureatului s-au inscris 188.842 de candidati si s-au prezentat 175.513, dintre care 320 au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.

Prima sesiune a bacalaureatului din 2013 a fost marcata de anchete privind suspiciuni de frauda, care au avut in centru situatia de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala. In ancheta legata de bacalaureatul de la Liceul „Bolintineanu”, directoarea liceului a fost demisa si ulterior trimisa in judecata, comisia de examen a scolii a fost schimbata, iar profesorii supraveghetori si zeci de elevi au fost audiati.

Peste zece anchete privind cazuri de frauda la bacalaureatul din 2013 au fost declansate in Bucuresti, Constanta, Sibiu, Mehedinti si Timis.

RATA DE PROMOVARE

2013 – 55,4%

2012 – 44,4%

2011 – 45,7%

2010 – 69,3%

2009 – 81,4%

2008 – 78,3%

2007 – 82,08%

2006 – 80,4%

2005 – 84,6%

2004 – 84,5%

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.