BANI de la STAT pentru FIRMELE care angajeaza someri pentru lucrari temporare. Noile prevederi, publicate in Monitor

Au fost publicate in Monitorul Oficial normele de aplicare ale Legii nr. 195/2015, care prevede ca angajatorii sa poata beneficia de subventii de la stat pentru incadrarea temporara a unor someri in munca.

Mai exact, cheltuielile cu forta de munca efectuate in programele ce au ca scop angajarea temporara a somerilor, pentru lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale, vor fi subventionate de stat in baza unei scheme de minimis.
 
Setul de norme in acest sens, a fost publicat in Monitorul Oficial Hotararea Guvernului nr. 133/2016.
 
Astfel, angajatorii vor putea sa incadreze temporar in munca persoane inregistrate ca someri la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, indiferent daca acestea primesc sau nu indemnizatie de somaj.
 
Subventiile vor veni atat din bugetul asigurarilor pentru somaj, cat si din alte surse si se vor aplica pentru:
 
– serviciile publice de refacere si intretinere a infrastructurii, de ecologizare si de realizare a unor lucrari edilitare, organizate de autoritatile publice locale, de firme private sau organizatii neguvernamentale;
– serviciile sociale ce includ activitati de ingrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, organizate de autoritatile publice locale, organizatii neguvernamentale si alte organisme.
 
Totusi, vor putea fi subventionate si alte activitati de interes pentru comunitatile locale (stabilite astfel prin hotarari ale consiliilor), la cererea autoritatilor locale.
 
Pentru a obtine bani de la stat pentru angajarea temporara a somerilor, firmele vor trebui sa faca dovada ca au prevazut in statut, respectiv in actul de infiintare activitatea ce va fi prestata de somerii angajati. Totodata, acestea vor trebui sa arate ca sunt acreditate/autorizate pentru derularea activitatii respective (si acreditarea/autorizarea sa nu fie suspendata, retrasa sau incetata) si ca li s-au atribuit contractele cu respectarea reglementarilor privind achizitiile publice.
 
Angajatorii care vor dori sa presteze serviciile si activitatile de interes local vor trebui sa depuna propriile propuneri la primar sau la presedintele consiliului judetean, pentru atribuirea contractelor de achizitie publica si aprobarea numarului necesar de lucratori. Agentiile pentru ocuparea fortei de munca vor repartiza somerii – la angajatorii aprobati de autoritatile locale – in limita locurilor din programele de ocupare.
 
Forta de munca solicitata de firme va fi asigurata de catre agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, iar lucratorii vor trebui angajati timp de maximum 12 luni.
 
Angajatorii vor incheia cu agentiile un contract de finantare, la care vor anexa copii ale contractelor pe durata determinata ale somerilor incadrati in munca si a contractului de achizitie publica.
 
In ceea ce priveste cuantumul lunar al subventiei, pentru fiecare somer angajat se va acorda:
 
– 70% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR – in valoare, in prezent, de 500 de lei), in perioada din an cuprinsa intre 1 aprilie si 31 octombrie;
– valoarea ISR plus contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori (mai precis, contributia de asigurari sociale de stat, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, contributia datorata la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale), in perioada din an cuprinsa intre 1 noiembrie si 31 martie.
 
Subventia va fi acordata timp de cel mult 12 luni, proportional cu timpul efectiv lucrat, dupa cum urmeaza:
 
– de la data angajarii somerului, daca contractul de finantare se incheie pana in ultima zi lucratoare a lunii in care s-a realizat angajarea;
– de la data incheierii contractului de finantare, daca acesta se incheie ulterior termenului de la primul punct, dar nu mai tarziu de data la care expira durata pentru care au fost angajate persoanele ale caror contracte individuale de munca sunt anexate la contractul de finantare, scrie avocatnet.ro.
 
Schema de minimis prin care statul va acorda subventii pentru angajarea temporara a somerilor va fi aprobata printr-un ordin al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. La aceasta vor putea sa participe doar firmele private (inclusiv organizatiile neguvernamentale), nu si angajatorii institutii si autoritati publice. 
 
Angajatorii din domeniul public vor putea sa obtina bani pentru incadrarea temporara a somerilor atunci cand finantarea va fi asigurata din alte surse decat bugetul pentru somaj.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.