Studiul cercetatorilor se bazeaza pe informatii stranse de asistentele medicale, dar si de alti angajati din sistemul de sanatate, incepand cu anii ’80.
Studiul cercetatorilor americani de la Centrul de cercetare a nutritiei de pe langa Universitatea Tuft din Boston confirma faptul ca un consum regulat de nuci si alune scade riscul problemelor frecvente de sanatate, cum ar fi infarctul, cancerul de colon si diabetul de tip 2, se arata intr-un articol publicat in New England Journal of Medicine, potrivit Reuters.
Studiul s-a bazat pe informatiile stranse de asistentele medicale si de alti angajati din sistemul de sanatate american, incepand cu anii ’80.
„Nucile au fost demonizate pentru continutul ridicat in grasimi. Acum, dupa 20 de ani, au fost recunoscute ca alimente sanatoase. Nucile sunt bogate in grasimi, dar acestea sunt grasimi sanatoase”, a declarat Jeffrey Blumberg, de la Centrul de cercetare a nutritiei din Boston.
Noul studiu, cel mai amplu de pana acum, care are in vedere si numarul de decese, arata ca beneficiile pentru sanatate se transpun in reducerea riscului de moarte prematura, conform cercetatorilor.
advertising
Potrivit informatiilor disponibile, cancerul si bolile cardiovasculare sunt principala cauza a mortalitatii in Statele Unite, cu peste un milion de decese in fiecare an.
Cele doua baze de date folosite pentru studiu au folosit informatiile oferite de 76.000 de femei si 42.000 de barbati, care au raspuns la o serie de chestionare cu privire la obiceiurile lor alimentare.
Cercetatorii au vrut sa afle daca persoanele care consuma nuci si alune erau mai sanatoase, in raport cu alte deprinderi de viata (fumatul, consumul de alcool, obezitatea, sportul) si cu alte obiceiuri alimentare (cum ar fi consumul de fructe si legume).
Charles Fuchs, de la Institutul de cercetare a cancerului Dana-Farber din Boston, recomanda consumul zilnic a 30 de grame de nuci si alune, adaugand ca persoanele care consuma astfel de seminte prezinta un risc mai mic de a lua in greutate.
Este posibil ca persoanele carora le plac nucile sa fie mai suple, „dar, chiar si dupa alegerea unui anumit stil de viata, observam ca aceia care consuma nuci sunt mai supli si prezinta un risc mai mic de obezitate”, a spus Charles Fuchs.