Bolile „mainilor murdare”

Voi intrebati, medicul Tatiana Balauca va raspunde.

Mihaela Maxim: „Copilul meu are cinci ani si merge la gradinita. De doua saptamani nu mai mananca bine, ii miroase gurita dimineata si se plange de dureri de burtica. Ce ar trebui sa fac?”

Tatiana Balauca: Diagnosticul copilului dumneavoastra este parazitoza intestinala, foarte frecventa in colectivitati (gradinite sau scoli). Pentru a fi siguri de acest lucru, trebuie sa facem examenul coproparazitologic prin intermediul caruia identificam eventualele oua sau chisturi ale parazitilor adulti din scaunul copilului. Pentru a confirma sau infirma diagnosticul de parazitoza intestinala trebuie sa recoltam minim trei probe din materiile fecale, la interval de 5-7 zile intre determinari. Mai exista si alte mijloace moderne de determinare a antigenelor parazitare sau a anticorpilor antiparazitari.

Care sunt cele mai intalnite parazitoze intestinale?
Giardiaza sau lambliaza este produsa de parazitul intestinal Giardia Lamblia, iar principalele simptome ale bolii sunt starea de greata, dureri abdominale, lipsa poftei de mancare s.a.
Oxiuroza este produsa de niste viermi mici (oxiuri) care se localizeaza cel mai frecvent in zona anala si produc local  mancarimi.
Ascaridioza este produsa de limbrici si da de cele mai multe ori inapetenta, varsaturi etc.
Aceste afectiuni mai pot fi insotite de anemie si un somn agitat al copilului. Acestea sunt, in general, bolile „mainilor murdare”. Cu o incidenta mai scazuta intalnim la copii teniaza, toxoplosmoza, trichineloza s.a.
Atentie! Tratamentul parazitozelor intestinale este toxic pentru ficat!
Exista in ultimii ani tendinta de a exagera nevelul infestarii din colectivitati. Doar 5-10% dintre examenele coproparazitologice efectuate intr-o luna de zile intr-un laborator sunt pozitive, deoarece exista un timp de latenta intre contaminarea organismului cu parazitul respectiv si momentul in care acesta depune ouale, sau exista paraziti (ex. Trichinela) care nu depun ouale in materiile fecale. Administrarea repetitiva si nejustificata a antiparazitarelor poate dauna sanatatii copilului (hepatita toxica postmedicamentoasa) mai mult decat parazitul in sine. Respectarea regulilor de igiena personala si colectiva reprezinta principalele metode de combatere si tratare a parazitozelor intestinale. De asemenea, tratarea termica corespunzatoare a carnii previne boala.
Tratamentul acestor afectiuni este prescris doar de catre medic! Consultati medicul si farmacistul dumneavoastra in acest caz. Cele mai frecvente medicamente administrate sunt Albendazol sau Zentel, Vermox, Decaris si preparatele naturiste precum Helmiflores sau mai nou, Nikvorm si Wormex. De cele mai multe ori tratamentul se administreaza profilactic tuturor membrilor familiei celui infestat, deoarece de regula boala este transmisibila.

Cum prevenim parazitozele intestinale?
Masuri generale de igiena: curatenie, aerisirea regulata a camerelor.
Folosirea de olite individuale si dezinfectia regulata a acestora, precum si a toaletelor.
Transportul, pastrarea si prepararea alimentelor in conditii igienice corespunzatoare.
Lenjeria de pat si de corp a copiilor bolnavi va fi spalata la masina de spalat la temperatura de  90 de grade sau chiar prin fiarta si ulterior calcata.
Copiii trebuie sa se spele pe maini inainte de fiecare masa si sa li se taie unghiile regulat.
Cei din anturajul copilului si din colectivitate trebuie tratati corespunzator, deoarece boala se poate transmite foarte usor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.