Sefii Consiliului Judetean au cerut conducerii celui mai mare spital botosanean sa continue analiza sporurilor salariatilor, sa se constate „unde se cuvin sporuri si unde nu”, dupa cum sustine vicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Sorescu.
Acesta recunoaste ca oricat s-ar reduce cheltuielile si s-ar face economii de functionare, cu actuala finantare spitalul nu se poate descurca. Si nici mare sperante nu se pot pune in planurile de crestere a veniturilor proprii, care, pana la urma, inseamna punerea la plata a paientilor care trec pragul unitatii medicale. Cat priveste adresele trimise la Ministerul Santatii, prin care se explica situatia spitalului botosanean, acestea au ramas pana acum fara raspuns.
„Trebuie sa gasim o formula de echilibru intre sindicat si management, cheltuielile spitalului si fondurile de la Casa de asigurari de sanatate, care cu atat ne finanteaza, nu cu mai mult. Veniturile proprii inseamna sa se duca la spital niste pacienti si sa plateasca sume pentru a sta in spital. Ori la noi in judet populatia este saraca, nu poti sa te gandesti la o astfel de posibilitate. Sunt multi bolnavi, multe persoane fara venituri, neasigurate. Si in categoria cealalta sunt multi botosaneni care prefera spitalele din alte localitati. Nu se vor duce acestia sa se trateze pe bani la Spitalul Judetean. Merg in spitalele universitare sau, daca chiar au bani merg si se trateaza in Austria. Daca facem o statistica, vom constata ca avem un numar chiar mare de pacienti care nu se trateaza in judet”, a declarat vicepresedintele CJ, Gheorghe Sorescu.
Reprezentantii spitalului sustin ca ar fi 15-20 la suta partea de nefinantare a activitatii. Cel putin 6-7 miliarde de lei trebuie sa gaseasca unitatea medicala pentru a nu acumula arierate.
Sefii spitalului luau in calcul reducerea unor sporuri sau alte cheltuieli care atenteaza la drepturile salariale, lucru neacceptat de angajati. Chiar si cu astfel de taieri din drepturile salariale situatia financiara nu s-ar redresa insa la Spitalul Judetean „Mavromati”. Totusi, se insista pe aceasta idee, din partea conducerii CJ. Asa se face ca la unitatea medicala este acum in desfasurare o ampla analiza, efectuata de catre o firma specializata, in privinta conditiilor de lucru, pentru a se vedea daca sprorurile castigate pana acum se justifica.