Botosanenii, loviti de natura si in 2016

Botosanenii au fost expusi, in 2016, la inundaţii, vant puternic, caderi de grindina, ninsori şi polei, ger si seceta.

Centrul Operational al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani a asigurat, anul trecut, retransmiterea catre autoritatile publice locale, membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), operatorii economici sursa de risc a 213 avertizari/atentionari/informari hidro-meteorologice cu privire la posibilitatea producerii unor situatii de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase.

Tipurile de risc care au generat situatii de urgenta au evidentiat trecerea brusca de la fenomene meteorologice periculoase caracterizate prin precipitatii abundente, furtuni, caderi de grindina si intensificari ale vantului, la canicula.

La acestea s-au adaugat alunecari de teren, incendii de vegetatia uscata, epizootii, etc..

Urmare a fenomenelor meteorologice periculoase (ploi, vant puternic, grindina, depasiri ale cotelor de aparare) au fost inregistrate pagube pe raza a 23 de unitati administrativ-teritoriale (municipiul Dorohoi, orasele Darabani, Saveni si Flamanzi si comunele Baluseni, Blandesti, Cosula, Concesti, Cristinesti, Gorbanesti, Havarna, Hudesti, Hiliseu Horia,  Ibanesti, Lunca, Mihaileni, Paltinis, Pomarla, Rauseni, Rachiti, Suharau, Sendriceni, Stiubieni), valoarea totala fiind estimata la cca. 30.000 mii lei.

Au fost afectate: 276,6 km de drumuri nationale, judetene, comunale, satesti si strazi, 64 locuinte; 46 anexe gospodaresti; 10 podete; 2 poduri; 5 obiective socio-economice si 5154,5 ha culturi agricole.

Mentionam faptul ca, pe parcursul anul 2016, Guvernul Romaniei a alocat in doua etape judetului Botosani suma de 11.049 mii lei, prin Hotararea nr. 468/06.07.2016  suma de 4.006 mii lei si prin Hotararea nr. 752/17.10.2016 suma de 7.043 mii lei din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2016, pentru unele unitati administrativ-teritoriale afectate de calamitati naturale, dupa cum urmeaza: municipiul Dorohoi, orasele Darabani, Saveni si Flamanzi, comunele Pomarla, Ibanesti, Concesti, Cristinesti, Gorbanesti, Havarna, Rachiti, Suharau, Stiubieni, Cosula, Paltinis, Hudesti, Albesti si cateva tronsoane de drumuri judetene.

Ca urmare a secetei prelungite, la nivelul judetului Botosani, din evaluarile comisiilor locale ale U.A.T.-urilor, cultura de pe aproape jumatate din suprafata agricola, respectiv 174.485,80 ha terenuri agricole dintr-un total agricol pe judet de 392.761 ha, a fost calamitata.

Incepand cu data de 26 septembrie a fost declarata starea de alerta (cu acordul ministrului afacerilor interne), pentru 30 de zile, pentru 35 unitati administrativ-teritoriale afectate de seceta.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani a efectuat 452 transporturi de apa menajera in localitatile afectate de seceta.

Pe perioada manifestarii fenomenului, Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Botosani prin Secretariatul Tehnic Permanent a luat masuri de retransmitere a atentionarilor/avertizarilor meteorologice privind disconfortul termic accentuat (canicula) catre autoritatile publice locale si membrii C.J.S.U. si de transmitere catre autoritatile publice locale a masurilor ce se impun pentru prevenirea situatiilor de urgenta generate de temperaturi extreme, avand in vedere depasirea indicelui temperatura umezeala (ITU): aplicarea planurilor proprii de prevenire si protectie a populatiei, amenajarea punctelor medicale de prim-ajutor, informarea populatiei privind masurile preventive, etc.

Din cauza alunecarilor de teren, drumul comunal 40 Albesti – Costiugeni a fost afectat pe o distanta de 0,290 km, valoarea pagubelor fiind estimata la 1.700,00 mii lei. Prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 752/17.10.2016, a fost alocata suma de 558 mii lei pentru Refacere si consolidare DC 40 Albesti-Costiugeni intre km 0+640 – 0+930.

Pe linia situatiilor de urgenta generate de epizootii, Grupul de Suport Tehnic la epizootii asigurat de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Botosani a informat Secretariatul Tehnic Permanent al C.J.S.U. Botosani despre 4 cazuri de rabie (2 cazuri suspiciune rabie la specia vulpe si veverita si 2 cazuri confirmate de rabie la specia bovina), in municipiul Botosani si comunele Mitoc si Avrameni si 5 cazuri suspiciune de Bluetongue (boala limbii albastre), la 5 capete bovina, in comuna Havarna.

Pentru gestionarea situatiilor de urgenta create, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani a informat primariile cu privire la aparitia situatiei de urgenta si a solicitat Directiei de Sanatate Publica (DSP) Botosani si Directiei Sanitar -Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani aplicarea masurilor profilactice specifice persoanelor care au intrat in contact cu animalele suspecte de rabie/Bluetongue.

De asemenea, urmare a primirii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a informatiei cu privire la existenta unui focar de pesta porcina africana (PPA) in Raionul Donduseni, sat Mosana, situat la granita de nord a Republicii Moldova cu Ucraina, in data de 26.09.2016, a avut loc la Institutia Prefectului – Judetul Botosani, sedinta Centrului Local de Combatere a Bolilor la nivelul judetului Botosani pentru luarea masurilor urgente la nivel judetean.

Potrivit analizelor, judetul Botosani este expus permanent hazardurilor naturale. Cresterea pierderilor cauzate de evenimentele extreme devine tot mai complexa, concomitent cu tendinta de concentrare a populatiei in mari aglomerari urbane si cu extinderea arealelor locuite pe terenuri inadecvate, expuse inundatiilor sau alunecarilor de teren. In ultimii 20 de ani s-a marit si gradul de torentialitate a precipitatiilor si s-a inregistrat o crestere semnificativa a inundatiilor, alternativ cu accentuarea perioadelor secetoase cu temperaturi extreme.

Din aceste motive, specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani deruleaza, permanent, actiuni de informare a populatiei si a factorilor de decizie de la nivel local cu scopul crearii unor deprinderi de prevenire si reactie la dezastrele naturale. Grupurile tinta ale informarii din mediul rural sunt familiile mari si cele de batrani care, de obicei, opun rezistenta evacuarii, firmele cu multi angajati, liderii de opinie si institutiile de invatamant. Un accent deosebit se pune pe informarea grupurilor cu educatie precara, cu varste intre 50 si 60 de ani, cu venituri mici si medii. In mediul urban, acestora li se adauga asociatiile de locatari. Autoritatile locale sunt instruite permanent in scopul implementarii procedurilor de actiune in cazul producerii unor situatii de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase.

comunicat, Informare si Relatii Publice

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.