Intr-un raport realizat de Ministerul Sanatatii se arata ca bolile infectioase transmise prin vector activ (capuse, tantari) inregistreaza o anumita crestere in intreaga Europa.
Tot in acelasi raport se arata ca inmultirea capuselor este favorizata de schimbarile climatice (fluctuatii de temperaturi, precipitatii abundente).
Cu toate ca se recunoaste inmultirea bolilor infectioase de acest gen la nivelul continentului, datele centralizate la Ministerul Sanatatii arata ca in tara noastra, anul trecut au fost mai multe cazuri confirmate cu boala Lyme, decat numarul inregistrat anul acesta, pana in prezent.
„Incepand din anul 2010, atat borrelioza Lyme, cat si encefalita de capuse sunt afectiuni monitorizate, aflate in supraveghere epidemiologica. In prezent, infectia cu borrelioza este diagnosticata si tratata in toate judetele tarii printr-o arondare teritoriala organizata in cadrul acestei supravegheri”, se arata in concluziile raportului, transmise de Ministerul Sanatatii.
In acelasi raport se evidentiaza ca „in acest an, pana in data de 13 mai 2012, numarul cazurilor de borrelioza confirmate este in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, in 2012, au fost confirmate 34 cazuri de borrelioza din 208 cazuri suspecte, iar in 2011 au fost confirmate 62 de cazuri din 130 suspiciuni”.
Se mentioneaza, de asemenea, ca sezonul de activitate intensa a capuselor, in conditiile climatice din Romania, este in lunile mai-iunie.
Recomandari in cazul muscaturii de capusa
Ministerul Sanatatii a transmis prin DSP si urmatoarele recomandari populatiei: sa se distruga, la nivelul spatiilor verzi, populatia de capuse, in cazul in care se observa si se constata prezenta acesteia; protectia individuala (haine cu maneca lunga, pantaloni etc) in cazul deplasarii in zone cu risc; prezentarea la medic, in cazul in care se constata prezenta unei capuse fixata pe piele (atat in scopul extragerii corecte, cat si in vederea educatiei pentru observarea eventuala a aparitiei unor simptome); prezentarea la medicul infectionist in cazul in care in jurul muscaturii de capuse apare roseata si „eruptie” caracteristica borreliozei
De asemenea, cadrele medicale subliniaza ca borrelioza are tratament care duce la vindecare aproape intotdeauna, daca este corect recomandat si aplicat de catre medic. Boala poate fi diagnosticata prin probe de laborator, dar nu mai repede de doua saptamani de la muscatura capuselor. in plus, nu toate capusele si nu in toate teritoriile, capusele sunt purtatoare ale microorganismelor borrelia.