BOTOSANI: Cunoscutul istoric Ionel Bejenaru a incetat din viata

ionel bejenaru

Profesorul de istorie a murit in a treia zi de Pasti la Iasi, unde era internat la Clinica de Neurochirurgie.

Marti, 7 mai 2013, in a treia zi de Pasti, cunoscutul istoric si om de cultura Ionel Bejenaru a plecat dintre noi. Acesta se afla la Iasi, unde era internat la Clinica de Neurochirurgie in urma unei comotii cerebrale.

Ionel Bejenaru s-a nascut la 24 septembrie 1948, la Botosani, unde a si urmat cursurile Scolii nr. 3. Dupa ce a finalizat studiile la Liceul A.T. Laurian, profesorul Bejenaru s-a inscris la cursurile Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Al. Ioan Cuza.

La inceput, a predat istorie la mai multe din scoli si licee din judetul Botosani, iar din 1975 devine muzeograf, sef al Sectiei de Memorialistica din cadrul Muzeului Judetean Botosani.

In acest timp, Ionel Bejenaru a avut si o bogata activitate publicistica. A colaborat cu majoritatea publicatiilor din Botosani, unde a publicat diverse articole cu tenta sociala si politica.

Ca sef al Sectiei de Memorialistica a Muzeului Judetean Botosani a publicat numeroase articole despre documente inedite privind evenimente culturale si stiintifice din trecutul Botosanilor dar si documente despre viata si opera marilor personalitati botosanene.

Considerat „Enciclopedia vie a Botosanilor”, profesorul a contribuit cu informatii si sfaturi la mai toate monografiile localitatilor aparute in perioada postdecembrista. De asemenea, a prefatat si multe lucrari, nu numai cu caracter monografic, dar si volume literare.

Bun cunoscator al personalitatilor vietii stiintifice si culturale din judetul Botosani, profesorul Bejenaru a cunoscut multe secrete din viata acestora, aspecte ale unor activitati despre care respectivele personalitati n-au vorbit in timpul vietii.

In anul 2010, Ionel Bejenaru s-a pensionat, insa nu renunta la activitatea publicistica. Ultima lucrare „Monografia judetului Botosani”, scrisa la 1938 de economistii Agentiei Botosani a Bancii Nationale din Romania, era pregatita de tipar si prefatata de profesorul Bejenaru. Din pacate istoricul nu a mai apucat sa vada si varianta finala scoasa de la tipar.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

2 COMENTARII

  1. Dumnezeu s?- l primeasc? al?turi de cei care au iubit ,,lumina pe care întunericul nu a cuprins-o,,…
    Cu triste?e, Maria Casian – muzeograf memorialist

  2. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA ,un OM cu o personalitate si devotament fata de tot cea ce facea ,fata de semeni ,de istoria (ce era pt el a doua viata)ce o studia cu un devotament iesit din comun si nu in ultimul rind fata de oamenii ce au facut aceasta istorie,care atunci cind ti-o explica vedeai in ochii lui o pasiune de nedescris. UN OM CE SI D-ZEU LA IUBIT DE LA LUAT LA EL IN SAPTAMINA LUMINATA !! SA VA FIE TARINA USOARA D-LE PROFESOR iar daca ve-ti descoperii si istoria ingeriilor sa ne dati si noua de veste

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.