Botosani: Mii de copii nu au fost vaccinati

In ultimii doi ani, mii de copii din judet nu au beneficiat de vaccinurile gratuite prevazute in Programul National de Imunizare. Au fost expusi riscului unor boli grave chiar de catre parintii lor. In ultimii ani a inceput sa scada continuu procentul de imunizare prin vaccinare in randul copiilor judetului.

De altfel, este o tendinta la nivel national, dupa ce multe familii au plecat in strainatate, apoi au revenit, in miscarea aceasta pierzand din vedere dreptul copiilor lor la protectie impotriva unor boli. Epidemiologul sef al judetului, Ecaterina Chihaia si medicul pediatru Maria Andronicescu au tras un semnal de alarma privind numarul mare de familii care nu isi duc copiii la medic sa ii vaccineze  impotriva unor boli grave. Desi vaccinurile sunt asigurate gratuit prin Programul National de Imunizare, multi parinti isi priveaza copiii de acest drept, de a fi protejati impotriva unor afectiuni grave.

Cifrele ingrijoreaza
Ultima situatie privind vaccinarea in judet a copiilor de doi ani arata ca doar 79,3 la suta dintre acestia au fost imunizati impotriva hepatitei B.
„Este putin. De ce se ajunge aici, cand acest vaccin este obtinut prin inginerie genetica si nu exista aproape niciun risc la administrarea acestuia? Este greu de spus. La vaccinul impotriva tuberculozei nivelul de imunizare este de 93,3 la suta. Aici ar trebui sa fie suta la suta. La pentavaccin acoperirea este de 67 la suta. La rujeola, rubeola si parotidita epidemica este de 64,9%,. Procentele sunt foarte mici, avand in vedere ca toti copiii sunt inscrisi la medicul de familie si vaccinul este gratuit. Imunitatea obtinuta prin vaccinare in primul an de viata, pentru multe afectiuni, este pentru toata viata. Cu cat facem vaccinul mai tarziu, cu atat trebuie sa venim cu mai multe rapeluri”, a precizat medicul Ecaterina Chihaia, sefa Compartimentului epidemiologic din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP).

Vaccinarea, un drept al copilului
Importanta vaccinarii copiilor a fost subliniata si de catre medicul pediatru Maria Andronicescu. „Ca medic care lucrez de-o viata in Spitalul de Copii am un apel catre toate mamele, sa-si duca la vaccinare copiii. Sa constientizeze ca nu mai avem difterie datorita vaccinarii, nu mai avem copii paralizati pe strada in urma poliomelitei datorita  vaccinarii, nu mai avem tuse convulsiva datorita vaccinarii. Sa inteleaga ca vaccinarea se face exact dupa calendar, altfel poate fi compromisa”, afirma  pediatrul Maria Andronicescu.
In perioada 21-27 aprilie se marcheaza Saptamana Europeana a Vaccinarii, iar cu acest prilej, reprezentantii DSP au tinut sa sublinieze importanta vaccinarii copiilor impotriva unor boli, faptul ca parintii ar trebui sa constientizeze ca este un drept al copilului sa fie protejat prin vaccinare.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.