Nu a fost de ajuns ca promisiunile electorale privind alocarea de fonduri pentru repararea drumului Botosani – Suceava, numit sugestiv „drumul mortii”, s-au dovedit pana acum pacaleli pentru stoarcerea voturilor botosanenilor. Acum, si la sanatate acestia sa fie „taxati”.
Spitalul judetean din Botosani este de categoria a III-a, dar finantat sub nivelul altor spitale judetene, clasificate tot la categoria a III-a. Cu alte cuvinte, promisiunile oficialilor sistemului sanitar, ca vor acorda bani spitalelor dupa clasificare, raman la categoria „tepe”.
Astfel, botosaneanului platitor de asigurari de sanatate nu ii ramane alta solutie decat sa plece in alt judet sa se trateze daca vrea sa-ti fie respectate drepturile.
La Botosani, cu banii alocati, va fi foarte greu sa beneficieze in spital de medicamente gratuite, de materiale sanitare gratuite de analize corecte.
„Subfinantare se va rasfrange asupra pacientului. Daca nu ai bani suficienti, ca spital nu poti functiona normal. Nu sunt bani pentru medicamente, nu sunt bani pentru cumpararea reactivilor la laborator, pentru intretinerea aparaturii, pentru utilitati, pentru hrana bolnavilor”, spune Octavian Dumitru, liderul judetean al Sindicatului Sanitas.
Conducerea Spitalului Judetean „Mavromati” nu isi ascunde ingrijorarea in ce priveste acoperirea cheltuielilor de functionare a unitatii medicale in perioada urmatoare. Gheorghe Damian, managerul spitalului sustine ca ramanerea neschimbata a tarifului pe caz ponderat, fata de anul trecut, va creea mari probleme de functionare spitalului.
„Suntem subfinantati, nu stiu cum ne vom descurca anul acesta. Avem acelasi tarif pe caz ca si anul trecut, in conditiile in care a crescut inflatia, cheltuielile salariale sunt mai mari. Anul trecut am avut 1.444 lei tariful pe caz ponderat, anul acesta avem acelasi tarif desi speram sa ne aprobe 1.600 de lei, situatie in care am fi putut sa functionam normal. Cu acelasi tarif ca anul trecut vom avea mari probleme”, a declarat Gheorghe Damian, managerul Spitalului Judetean de Urgenta „Mavromati”.
Desi si spitalele judetene se confrunta cu o adresabilitate crescuta, au de rezolvat cazuri medicale complexe, oficialii din Ministerul Sanatatii au considerat ca nu este cazul sa aduca finantarea la un nivel care sa acopere cheltuielile mai mari pe care trebuie sa le faca in 2013 toate spitalele din aceasta categorie. Tariful pe caz ponderat a fost majorat doar pentru clinicile universitare dar si pentru o parte din spitalele judetene. Spitalul Judetean „Mavromati” nu a avut norocul sa intre in categoria favorizata, desi pe hartie se afla la acelasi nivel de clasificare ca si unitatile medicale carora li s-a crescut tariful pe caz ponderat de la 1.444 la 1.600 de lei.
In aceste conditii, conducerea sindicatului cadrelor medicale ia in calcul sa faca demersuri la Ministerul Sanatatii, dar impreuna cu conducerea spitalului.
„Singuri nu este prea indicat sa facem aceste demersuri. Ar fi mult mai bine sa le facem impreuna cu conducerea spitalului. Nu am discutat inca concret pe aceasta tema, dar mi-am propus sa am o astfel de discutie cu conducerea spitalului. Eu sunt sigur ca vom fi cu totii de acord ca trebuie facut ceva, trebuie incercat sa obtinem bani cat pentru functionarea in conditii de normalitate a spitalului. Pentru ca nu este drept ca unele spitale de categoria a III-a sa fie trecute la o finantare mai buna, iar noi sa fim condamnati sa ne descurcam cu aceiasi bani ca anul trecut, cand au crescut preturile, cheltuielile salariale. In Regiunea N-E, in care suntem noi, spitale ca al nostru, de categoria a III-a, de la Suceava si Bacau, au primit finantare 1.600 de lei pe caz ponderat, iar noi nu. Nu este corect. S-au luat in considerare niste criterii privind numarul cabinetelor medicale, complexitatea aparaturii, dar pana la urma toti suntem la aceeasi categorie, pe hartie”, sustine Octavian Dumitru.
Reprezentantii sindicatului cadrelor medicale spun insa ca vor sa puna la punct o documentatie cat mai completa in acest sens cu care sa se prezinte la cei ce decid soarta sistemului sanitar romanesc.