Conducerile spitalelor in ambulatoriile carora se fac fisele medicale pentru permisele auto asteapta cu nerabdare momentul intrarii in vigoare a noii legislatii care ii obliga pe conducatorii auto sa isi verifice mai des starea de sanatate.
Pentru aceste spitale, noua legislatie va aduce bani in plus. „Noi ii asteptam cu bucurie sa isi verifice starea de sanatate. Pentru noi inseamna niste bani in plus, iar pentru ei inseamna un plus de siguranta in trafic”, a recunoscut Gheorghe Damian, managerul Spitalului Judetean „Mavromati.
In ambulatoriul Spitalului Judetean fisa medicala costa 70 de lei. Dupa 19 ianuarie este de asteptat ca la usile cabinetelor medicale unde medicii trebuie sa-si puna parafa pe fisele conducatorilor auto sa fie mai mare ca in prezent. Conducerea spitalului spune ca nu isi face griji in privinta eventualelor cozi care s-ar forma la acele cabinete. „Sa fie cat mai multi, ca ii programa, facem in asa fel ca sa nu piarda prea mult timp la randuri pentru ca este in interesul nostru. Mi se pare foarte buna masura, pentru ca dupa o anumita varsta. daca vrei sa conduci masina trebuie sa treci mai des pe la medic”, a mai punctat Damian.
Medicii sustin ca era nevoie de o astfel de masura, deoarece, nu de putine ori accidentele de circulatie s-au produs si din cauza unor probleme de sanatate ale oamenilor de la volan, care nici nu stiau ca sufera de bolile care le-au facut probleme in trafic. „Ca utilizator de permis auto mi se pare putin incomod, deranjant ca trebuie sa fac mai des fisa medicala, dar ca medic si cetatean responsabil spun ca este un lucru corect, un lucru de care era nevoie. Starea de sanatate se poate modifica de la un an la altul, uneori chiar de la o luna la alta, asa ca indiscutabil modificarile pot fi mari la cinci, zece ani. Uneori oamenii nu sunt constienti de aceste probleme medicale care pot aparea si care aduc cu ele riscuri majore in trafic. De aceea o evaluare a starii de sanatate la intervale mai scurte de timp e o masura bine venita, ca si asa pe drumuri sunt multi soferi care nu ar avea ce cauta la volan”, a declarat Doru Culiceanu, presedintele Colegiului Medicilor Botosani. Acesta sustine ca s-ar simti nevoia mai multor evaluari psihologice a celor care se urca la volan si conduc pe drumurile publice atat ca soferi profesionisti, cat si ca soferi amatori.
Reamintim ca pe 19 ianuarie, la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, forma si continutul permiselor de conducere vor suferi o serie de modificari. Astfel, in cazul in care soferul sufera de anumite boli care ii pot afecta capacitatea de a conduce un automobil, mai multe informatii legate de afectiune vor aparea pe permis. Daca soferul poarta ochelari sau lentile de contact, daca utilizeaza un aparat auditiv sau daca foloseste proteze pentru unul sau mai multe dintre membre, permisul acestuia va contine toate aceste informatii. Dar principala modificare este legata de obligativitatea efectuarii unei vizite medicale, de care va fi conditionata reinnoirea permisului. Investigatiile medicale se vor realiza doar in centrele medicale, policlinicile sau spitalele care au contract cu institutia de asigurari de sanatate.