Aproximativ 18.000 de asigurati de sanatate risca sa ramana fara medic de familie. Asta dupa ce Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) nu le-a mai primit la noua medici dosarele pentru incheierea contractelor pe anul in curs.
Neincheind contract cu institutia de asigurari de sanatate, de la 1 mai medicii de familie respectivi nu au posibilitatea sa le ofere consultatii gratuite asiguratilor de pe listele lor, nu le pot oferi retete compensate sau trimiteri la analize medicale gratuite.
Cei noua medici de familie, atat din mediul urban, cat si din mediul rural, au intarziat cu o zi la depunerea dosarelor pentru contractare, dupa ce, si in anii trecuti s-au mai intamplat astfel de situatii, dar raspunsul celor de la institutia de asigurari de sanatate nu a fost la fel de dur.
„A fost o perioada de trei zile pentru depunerea dosarelor. Perioada care a fost si spre sfarsitul saptamanii. Unii medici au lasat pe luni depunerea dosarului, dar luni nu l-au mai primit cei de la Casa. Acum este o situatie foarte neplacuta in primul rand pentru asiguratii de sanatate. Oamenii raman fara medic de familie si sunt localitati unde este un singur medic de familie si aceluia ii este in pericol contractul. Situatia trebuie rezolvata in vreun fel in primul rand pentru drepturile acelor asigurati de sanatate”, a declarat medicul Doru Culiceanu, vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie.
„Angajatii CJAS sufla acum si in iaurt”
Doru Culiceanu spune ca situatia a fost discutata cu reprezentantii institutiei judetene de asigurari de sanatate si ca ar mai exista sperante ca pana la urma cei noua medici sa fie acceptati la incheierea contractului. Este pentru prima data cand reprezentantii casei dovedesc atata rigiditate in interpretarea regulamentelor. Reprezentantii medicilor cred ca aceasta situatie este si din cauza fricii care a intrat in angajatii acestei institutii dupa nenumaratele anunturi alarmiste cu care au iesit unii oficiali, avertizand asupra desfiintarii casei.
„Eu am mai discutat cu colegi din tara si am inteles ca au fost si in alte judete situatii ca la noi, cu medici care au intarziat, dar casele au prelungit perioada de depunere a dosarelor. Este adevarat ca e trecut in normele la contractul cadru faptul ca trebuie respectata perioada de trei zile de depunere a dosarelor, dar pana la urma se poate gasi o rezolvare daca se vrea. Dar s-a creat o psihoza si o presiune nemaipomenita in randul angajatilor casei, ca acum acestia sufla si in iaurt”, spune Doru Culiceanu.
Reprezentantii institutiei de asigurari de sanatate au refuzat dosare ale medicilor si pentru faptul ca unii dintre acestia aveau mici datorii evidentiate in certificatele fiscale. Datorii de 100 sau 200 de lei care dovedesc faptul ca medicii nici nu s-au uitat sa verifice daca totul este in regula cu acele documente. „Daca erau datorii mai mari, mai intelegeam, dar asa este clar ca a fost o neatentie din partea acelui medic, care poate fi remediata foarte usor”, a mai completat vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Botosani.
Asociatia medicilor de familie va mai avea o intalnire cu sefii CJAS pana la sfarsitul acestei luni pentru a gasi o posibila rezolvare acestei probleme, altfel, 18.000 de persoane din judet vor fi in situatia de a-si cauta alti medici de familie, unii chiar in alta localitate decat cea in care isi au domiciliul.