Reprezentantii medicilor de familie atentioneaza ca statul nu le ofera cabinetelor lor protectia care li s-ar cuveni.
Oricand aceste cabinete pot da faliment, sustine vicepresediente Asociatiei Medicilor de Familie din Botosani, Doru Culiceanu.
„Ca aceasta unitate medicala sa supravietuiasca, trebuie ferita de faliment. Nu poti lasa economia salbatica, economia libera sa actioneze si asupra cabinetelor medicale, asa cum actioneaza asupra unor tarabe la care se vand cartofi. Cabinetul de medicina de familie nu este ca o policlinica privata: sunt cinci policlinici si trei au dat faliment, iar asta nu are un impact major asupra populatiei. Cand vorbim de o comuna, de exemplu, unde este un singur cabinet de medicina de familie in contract cu casa de asigurari de sanatate, daca acela a dat faliment raman mii de oameni fara asistenta medicala primara”, explica medicul Doru Culiceanu.
Potrivit acestuia, oricand un medic de familie poate avea o problema medicala, poate sa ii lipseasca un document, iar daca nu isi poate plati facturile lunare la diverse utilitati sau Casa de Asigurari de Sanatate nu mai incheie contractul pentru servicii medicale, acel cabinet este condamnat la faliment.
Reprezentantii medicilor de familie au solicitat in mai multe randuri factorilor de decizie din sistemul sanitar sa tina cont de faptul ca atunci cand este vorba de cabinetele de medicina de familie statul ar trebui sa intervina cu o anumita protectie pentru a le feri de faliment.