Home Social CADRELE DIDACTICE se pun la ADAPOST de AMENINTARI si AGRESIUNI! Ce lege...

CADRELE DIDACTICE se pun la ADAPOST de AMENINTARI si AGRESIUNI! Ce lege se pregateste

Profesorii, dar si restul personalului din invatamant, vor scapa de teama amenintarilor si a agresiunilor din partea oricarei persoane, fie parinte, elev sau din orice alta categorie sociala. 

Despre ce este vorba, mai exact ? Se pregateste o lege care sa le acorde celor ce lucreaza in invatamant STATUT DE AUTORITATE PUBLICA. La fel ca in cazul politistilor sau magistratilor. Daca ameninti sau agresezi verbal ori fizic o persoana cu statut de autoritate publica, te alegi cu pedepse usturatoare. De o astfel de protectie vor beneficia si profesorii, si se intentioneaza sa se adopte o lege asemanatoare si in sistemul sanitar. Dar, in cazul cadrelor didactice, ce spune legea in lucru, sau, mai exact, proiectul de act normativ?
 
 
Proiectul aflat in dezbatere publica la Camera Deputatilor include si pedepse pentru cei care recurg la amenintari sau infractiuni impotriva persoanelor mentionate.
 
„Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar este investit cu exercitiul autoritatii publice pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, in limita competentelor stabilite prin Statutul personalului din invatamant. Autoritatea functiei nu poate fi exercitata in interes personal. Personalul didactic se bucura de respect si consideratie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalte cadre didactice.
 
El beneficiaza de asemenea de autoritatea de a lua decizii oportune, care sa ii permita sa mentina un mediu adecvat in timpul procesului de predare-invatare-evaluare, dar si pe parcursul desfasurarii de activitati extrascolare si beneficiaza de dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant”, se arata in proiectul de lege care a fost initiat de senatorul PSD Liviu Pop, sustinut de alti 47 de parlamentari. 
 
In cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate in scris de personalul didactic de predare, de indrumare si control, in exercitarea atributiilor specifice functiei, se prezuma a fi reale, pana la momentul demonstrarii situatiei contrare, se mai arata in expunerea de motive.
 
„Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control aflata in exercitarea atributiilor de serviciu, sau in legatura cu exercitarea unor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime”, precizeaza articolul din proiectul de lege.
 
 

Exit mobile version