Home Social CADRELE MEDICALE, in strada! Incep PROTESTE AMPLE! Ce solicita angajatii din SANATATE...

CADRELE MEDICALE, in strada! Incep PROTESTE AMPLE! Ce solicita angajatii din SANATATE (FOTO)

Zeci de angajati ai spitalelor botosanene au iesit, marti la amiaza, in Piata Revolutiei pentru a-si striga nemultumirile adunate in ani de zile, dar care in ultima vreme par ca „au umplut paharul”. Membri ai Sindicatului Sanitas, protestatarii, in frunte cu liderii lor, purtau pancarte pe care li se puteau citi doleantele. In primul rand sindicalistii din sanatate cer guvernantilor o finantare mai buna a spitalelor judetului, de pe urma careia ar beneficia atat cei ce lucreaza in sistem, cat si toti ceilalti botosaneni, multi dintre ei cu diverse boli.

Asistentii medicali si infirmierele vor sa li se mareasca salariile, sa li se acorde tichetele de masa, sa se revizuiasca regulamentul de sporuri, iar celor care au promovat in grad sa li se acorde majorarea salariala cuvenita. Vor o finantare corespunzatoare pentru asigurarea conditiilor normale pentru spitalizarea bolnavilor. In plus, cadrele medicale sunt nemultumite de conditiile de munca, de faptul ca in conditiile crizei de personal se lucreaza in multe sectii la „cota de avarie”. 
 
Explicit, criza de personal ii pune pe angajatii din acele sectii sa lucreze intr-un ritm infernal, fara respectarea legislatiei muncii in privinta pauzelor necesare pentru refacerea organismului. Nu mai sunt respectate zilele libere, nu se mai iau concediile de odihna cum prevede legea, iar oamenii acuza ca au ajuns la epuizare, ca sunt expusi in orice moment riscului de malpraxis, un asistent medical sau o infirmiera trebuind sa faca munca pe care ar trebui sa o desfasoare in acel interval de timp doi sau trei oameni.
 
Problemele nu sunt noi. Toate pornesc de la subfinantarea spitalului. S-au cronicizat, conducerea spitalului le cunoaste, la fel si conducerea Consiliului Judetean. Cadrele medicale acuza insa ca nu sunt ascultate, ca nu exista dialog. 
 
„Dialogul cu conducerea este la nivelul ZERO. Nimeni nu ne asculta,  conducerea nu ne baga in seama. Se aduna sesizarile la ei pe birou, fara sa fie luate in seama”, s-a plans Lenuta Pancu, lider al Sindicatului Sanitas din Sectia de Obstetrica si Ginecologie a Spitalului Judetean.
 
Angajatii din sistemul sanitar botosanean mai cer ceva : depolitizarea spitalelor. Ei considera ca ineficienta manageriala isi are o cauza principala in numirea conducerilor  pe criterii politice, nu de competenta.
 
Sindicalistii Sanitas adunati marti in fata Consiliului Judetean si a Prefecturii si-au trimis reprezentantii sa discute cu prefectul Costica Macalaeti si presedintele CJ Gheorghe Sorescu, pentru a li se transmite acestora lista de revendicari. O parte din problemele ridicate ar putea fi rezolvate la nivel local, spun sefii Sanitas, pentru altele sunt insa necesare demersuri sustinute la nivel central. 
 
Ajunsi in sala de sedinte a Prefecturii, reprezentantii protestatarilor au dat glas nemultumirilor care au scos cadrele medicale in strada.
 
„Inca de la intrarea la guvernare ni s-a spus ca vor creste salariile, dar noi nu am recuperat ceea ce am pierdut fata de salariile pe care le aveam in 2010. Atunci aveam al 13/lea salariu, aveam un sistem de premiere de 2%, la iesirea la pensie fiecare angajat primea un bonus. Pe langa felicitarile pe care le primea, mai primea si o suma de bani, reprezentand doua salarii. Cand se nastea un copil primea un salariu sau doua. Toate astea le-am pierdut. De devalorizarea banului, nu mai vorbim. Asteptam ca guvernul actual sa-si respecte promisiunea de a aseza salariile la nivelul decent pe care il merita cu prisosinta oamenii care lucreaza in sistemul sanitar”, le-a spus sefilor judetului Octavian Dumitru, liderul judetean al Sanitas.
 
S-au adus in atentia conducerii Prefecturii si a Consiliului Judetean si declaratiile recente potrivit carora vor urma concedieri la Spitalul Judetean. 
 
„Cu noi nu  discutat nimeni de asa ceva, noi nu am fost de acord cu concedieri. Noi am fost de acord ca este necesara o reorganizare a personalului pe sectii, pentru ca sunt sectii unde se lucreaza foarte greu din cauza crizei de personal si sunt sectii mai putin aglomerate, de unde ar putea fi adusi oameni pe sectiile cu adresabilitate mare. Am cerut noi, de mai multe ori sa se faca aceasta reorganizare, da nu sa se faca disponibilizari”, a precizat si Lia Temciuc, liderul Sanitas de la Spitalul Judetean.
 
De la masa la care s-au asezat protestatarii si sefii judetului s-au auzit dat glas mai multor nemultumiri. 
 
„Nu s-au dat tichetele de masa decat pe o luna in acest an”, a spus o infirmiera, primind raspuns din partea presedintelui Sorescu ca in scurt timp se vor acorda toate restante in aceasta privinta. 
 
Sefii judetului au fost atentionati si ca urmeaza sa se semneze contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, contract de care va depinde in mare masura situatia financiara a unitatii Spitalului Judetean in anul acesta. 
 
„Nu vreau sa mai ajungem la aceeasi discutie : asta este contractul pe care ni l-a impus Casa ! Ordonatorul principal de credite stie bine ca pentru a functiona bine o unitate medicala are nevoie de un buget bine fundamentat, in care sa se tina cont de cheltuielile salariale, de tot ce este necesar pentru functionare. Vrem sa fie un buget negociat, nu impus de casa ! „, a mai spus Lia Temciuc, atragand si atentia reprezentantului Guvernului in teritoriu ca spitalele judetului au stabilita o finantare mult sub nivelul spitalelor de aceeasi categorie din alte judete, in acest sens fiind necesare interventii sustinute la nivel central pentru majorarea tarifului pe caz ponderat. 
 
Gheorghe Sorescu, presedintele CJ a facut trimitere, in raspunsul sau, la ceea ce a spus si ministrul Liviu Pop in recenta vizita la Botosani. 
 
Legea salarizarii este strict legata de noul Cod Fiscal, iar pana la conturarea finala a acestuia nu se pot stabili prevederile noii Legi a Salarizarii.
 
„E adevarat, mare parte din revenidcarile dvs., tin de competenta judetului. Dar, cresterea veniturilor tuturor angajatilor este strict legata de contractul cu casa, dar si de legea noua a salarizarii. Pana nu se rezolva problema Codului Fiscal nu se poate aproba Legea Salarizarii, pentru ca cea de-a doua este strict legata de Codul Fiscal. Si regulamentul de sporuri, la fel”, a spus Sorescu, explicand in continuare, dependenta multor probleme de politica de guvernare. 
 
Legat de cerinta sindicalistilor de a se depolitiza spitalele, Sorescu a spus : „e adevarat, si aici ar trebui sa nu avem oameni care sa imparta politic banii la spitale, asa cum s-a mai intamplat la noi”.
 
Sindicalistii au plecat de la masa discutiilor cu promisiuni din partea sefilor judetului, dar cu convingerea ca vor continua protestele daca nu le vor fi rezolvate solicitarile.
 
De altfel, pe 7 aprilie sunt programate proteste ale Sanitas la nivel national. 
 
„Ceea ce am facut astazi este un prim pas. Daca nu vom fi luati in seama si oficialii nu vor veni in intampinarea problemelor noastre cu rezolvari, vom ajunge pana la greva generala in sistem”, a spus Lia Temciuc.

Exit mobile version