Cand incepe ANUL SCOLAR 2016-2017 si ce vacante vor avea elevii

Ministerul Educatiei a aprobat structura anului scolar 2016-2017, iar conform acesteia, elevii si profesorii vor veni la scoala pentru inceperea cursurilor pe 12 septembrie. Anul scolar va avea 35 de saptamani de cursuri. Noutati se anunta si la programul Scoala altfel„.

In Ordinul ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, se arata ca anul scolar 2016-2017 are 35 de saptamani de cursuri, insumand 169 de zile lucratoare, si se structureaza in doua semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017) si semestrul al II-lea (13 februarie 2017 – 16 iunie 2017). 
 
Asadar, la toamna, prima zi de scoala va fi luni, 12 septembrie.
 
Iata si ce s-a decis in privinta vacantelor din anul scolar viitor: 
 
VACANTA de IARNA: 24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017
 
VACANTA INTERSEMESTRIALA: 4 -12 februarie 2017
 
VACANTA de PRIMAVARA: 19 – 30 aprilie 2017
 
VACANTA de VARA: 17 iunie – 10 septembrie 2017. 
 
Cei mici, prescolarii si scolarii din clasele primare, vor mai avea o vacanta, de o saptamana, in prerioana 29 octombrie – 6 noiembrie 2016.
 
Clasele terminale din invatamantul liceal incheie anul scolar pe 26 mai 2017, iar clasa a VIII-a, pe 9 iunie 2017.
 
„In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare judetene pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii  anului scolar. Acestea se pot aproba numai in masura in care se asigura cele 169 de zile de cursuri prevazute in ordin, precum si a posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele si evaluarile nationale organizate in sistemul national de invatamant”, mai precizeaza reprezentantii MENCS in comunicatul de presa.
 
In privinta Programului national „Scoala altfel”, Ministerul Educatiei a decis – va avea durata de cinci zile consecutive lucratoare in timpul anului scolar si va fi derulat pe baza unei planificari, la decizia scolilor. In functie de ciclurile de invatamant scolarizate, unitatile de invatamant pot opta pentru unul dintre urmatoarele segmente: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 si 15 mai – 9 iunie 2017 (invatamantul prescolar si primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 si 15 mai – 9 iunie 2017 (invatamantul gimnazial, liceal, profesional si postliceal).
 
Ministerul precizeaza ca intervalul aferent programului „Scoala altfel” nu coincide cu perioada in care se sustin tezele semestriale. Acestea vor avea loc, de regula, la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare cu cel putin trei saptamani inainte de finalul semestrului. 
 
Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeaza, de regula, in perioada vacantei de primavara, potrivit calendarului olimpiadelor nationale scolare.
 
Ministerul Educatiei va elabora metodologia de organizare si desfasurare a programului „Scoala altfel”, care va fi aprobata separat, prin ordin de ministru, dupa ce in prealabil va fi supusa dezbaterii publice. 
 
„Obiectivul major este acela de a veni in sprijinul profesorilor si de a genera coerenta, la nivel national, precum si o mai buna organizare a programului, in spiritul metodelor inovative si educatiei nonformale”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.
 
In zilele libere prevazute de lege nu se organizeaza cursuri. Unitatile de invatamant si inspectoratele scolare judetene vor marca prin manifestari specifice, conform planificarilor existente la nivelul fiecarei scoli, zilele de  5 octombrie (Ziua internationala a educatiei), 5 iunie (Ziua invatatorului) si 1 iunie (Ziua copilului).
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.