Este de acum demonstrat ca muraturile pot creste imunitatea pe timpul sezonului rece, cand avem atat de mare nevoie de un scut puternic impotriva multor afectiuni de sezon.
Dar, atentie, spun medicii! Nu va asteptati la beneficii pentru sanatate atunci cand in muraturi s-au aruncat plicuri de conservanti.
Cea mai simpla reteta de muraturi este si cea mai sanatoasa: doar apa si sare pe langa legumele sau fructele murate, cu ceva condimente, dar fara nici un alt adaos, de tipul zaharului sau otetului.
Atunci cand fermenteaza legumele iau nastere bacteriile care, impreuna cu microflora din organism, ajuta la intarirea imunitatii, atenueaza simptomele alergiilor si chiar au efect anticancerigen, reducand inflamatia din corp, una dintre principalele cauze ale aparitiei cancerului. De exemplu, varza murata este o surda excelenta de vitamina C si contracareaza efectele negative ale carnii rosii, este un puternic detoxifiant, ideal in cura de slabire.
Muraturile sunt si o sursa bogata de minerale: magneziu, fier, calciu.
Sa nu uitam condimentele pe care le adaugam in muraturi. Ele vin cu un aport suplimentar de vitamine.
Usturoiul, de exemplu, stimuleaza echilibrul bacterian din organism, Boabele de mustar ajuta digestia si reduc balonartea, iar mararul contribuie la regenerarea tesuturilor prin continutul de flavonoide.
Atentie! De muraturi nu se pot bucura decat persoanele care nu au anumite afectiuni cronice. Hipertensivii, bolnavii cu afectiuni renale, gastrice sau hepatice, cei care se plang de dese dureri de cap, diabeticii nu au liber la consumul de muraturi pentru ca le accentueaza problemele deja existente de sanatate.