„Capcanele” din Noul Regulament de SPORURI in SANATATE aduc NEMULTUMIRI in unele sectii din spitale

Dezbaterea legata de Proiectul de hotarare de guvern privind noul Regulament de sporuri din sistemul sanitar se incheie  pe 20 februarie 2017, iar proiectul a starnit deja nemultumiri din partea multor cadre medicale are isi vad diminuate sporurile actuale, daca actul normativ final va fi in forma actuala a proiectului.

Aparent, sporurile raman la acelasi nivel ca cel actual (procentual vorbind), dar o analiza mai atenta, facuta de catre reprezentantii Sanitas, arata ca de fap in unele sectii ar urma sa se diminueze sporurile.

Reprezentantii angajatilor din sanatate nu si-au ascuns nemultumirea ca anumite sporuri au fost diminuate si nu s-a tinut seama de propunerile pe care le-au facut inainte de intocmirea noului regulament.

„Nu s-a introdus nici un spor nou si unele au fost diminuate. Am trimis, din nou, la minister propunerile Sindicatului Sanitas privind modificarea si completarea vechiului regulament. Am cerut anularea prevederilor art. 8 alin. (3) ale proiectului propus de Ministerul Sanatatii, prevederi care, daca vor fi aprobate, vor produce nemultumiri, pentru ca vor duce la diminuarea sporurilor deja acordate colegilor care lucreaza in cadrul compartimentelor de terapie acuta”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi.

Liderul sindical sustine ca ar urma sa se diminueze sporuri in sectii ca psihiatrie, UPU, ATI, recuperare, recuperare neurologica si chiar la pneumoftiziologie, VIH-SIDA, anatomie patologica, etc .

„Punctul de vedere pe care il sustinem este ca nu se pot diminua sporurile si implicit drepturile salariale dupa ce, timp de doua luni acestea s-au acordat la acest nivel si ca pana la aparitia unei noi legi de salarizare ele trebuie sa ramana la 100%”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi.

In Proiectul de lege se precizeaza ca „nivelul sporurilor in cadrul procentelor stabilite, pe categorii de personal si locuri de munca, se stabileste de conducerea fiecarei unitati sanitare cu personalitate juridica, de comun acord cu sindicatele reprezentative la nivel de unitate semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara, si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetul de venituri si cheltuieli”

De asemenea, sindicalistii sustin cu tarie acordarea unui spor de preventie de 15% pentru toti angajatii din sistemul sanitar si de asistenta sociala. Neluarea in seama a propunerilor trimise de sindicate va duce la actiuni de protest, avertizeaza sindicalistii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.