Carceii sunt extrem de suparatori si putine sunt acele persoane care pot sa spuna ca nu au fost deranjate de maniferstarea acestora cel putin o data in viata. Nu apar insa intamplator, ci sesizeaza ca in organism sunt anumite carente.
Crampele musculare pot aparea atat in perioadele de efort fizic intens, cat si in timpul somnului. Carceii apar mai ales din cauza deshidratarii si a lipsei unor minerale precum calciul, magneziul si potasiul. Cele mai afectate de crampele musculare sunt la membrele inferioare.
Deshidratarea, factor de risc
La persoanele active, se pierd mai multe lichide si saruri minerale prin transpiratie. Acest lucru afecteaza echilibrul normal al electrolitilor la nivelul muschilor, cauzand spasme.
Carentele de calciu, magneziu si potasiu, minerale necesare pentru muschi, pot antrena aparitia carceilor. O dieta bogata in aceste minerale (lactate, cereale, fructe si legume) ajuta la prevenirea crampelor musculare.
De asemenea, riscul de a suferi astfel de spasme este mare si la varstnici, in cazul lor fiind cauzate de atrofierea muschilor. Si statul indelund pe scaun, picior peste picior, si purtarea tocurilor inalte favorizeaza aparitia unor astfel de spasme la nivelul muschilor.