In scurt timp, CARDUL de SANATATE devine UNICUL INSTRUMENT de validare a serviciilor medicale, cu cateva exceptii. Cei care nu au primit cardul national de sanatate sau cei care il refuza, vor avea de facut drumuri la Casa se Asigurari de Snatate pentru a obtine, periodic, adeverinte cu care sa se prezinte la medic.
De la data de 1 mai 2015, cardul national de sanatate va deveni unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale, avertizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Potrivit unui comunicat al CNAS, pana in prezent, circa 13,5 milioane de asigurati au intrat in posesia cardului de sanatate si au fost activate in sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri.
„Cei peste 500.000 de asigurati care nu au primit cardul de sanatate sunt asteptati la sediile caselor de asigurari sau la medicii de familie pentru a-si ridica acest card”, se arata in comunicat.
Asiguratii care nu doresc sa utilizeze cardul de sanatate din motive religioase si de constiinta, au ca alternative adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate eliberata la cerere de catre casele de asigurari de sanatate. Aceasta adeverinta are valabilitate 3 luni.
Cardurile refuzate raman la sediile caselor de asigurari, astfel incat sa poata fi predate acelor asigurati care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.
Asiguratii care pana la data de 1 mai 2015 nu au intrat in posesia cardului de sanatate, vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte de asigurat, eliberata de casa de asigurari.
In judetul Botosani mare parte din populatie si-a ridicat cardurile de sanatate.
„In judetul Botosani, 97% din carduri au fost distribuite…Cardul este un document personal, care trebuie sa stea in posesia asiguratului. Se vrea o eficientizare a banului public in sistemul de sanatate”, afirma Costel Lupascu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Botosani.