Home Social CARTILE, in prag de SUPRATAXARE, la fel ca tutunul si alcoolul

CARTILE, in prag de SUPRATAXARE, la fel ca tutunul si alcoolul

Se pune la cale suprataxarea cartilor! De parca interesul national ar fi ca randurile cititorilor de carte sa se subtieze si mai tare ca pana acum. Este o incercare de a restrictiona accesul la informatie si cultura, spun multi iubitori ai cartii.

Alesii din Parlament vor sa rezolve problemele din economia Romaniei suprataxandu-i pe cei care indragest lectura si care sunt in ultimii ani din ce in ce mai putini ? 
 
De parca cititul ar trebui pus alaturi de vicii, in Parlament se ”lucreaza” la o suprataxare a cartilor, prin introducerea unui timbru care se va aplica pe carti, similar celui utilizat pentru tigari si bauturi alcoolice. 
 
O astfel de initiativa, daca va fi transpusa intr-un act normativ, va insemna o lovitura data in primul rand elevilor si studentilor, iubitorii de beletristica, in general. 
 
Iata semnalul de alarma tras de editura Polirom&Cartea Romaneasca, printr-un comunicat de presa :
 
”Am luat cunostinta cu ingrijorare despre noul proiect de lege dezbatut in comisia de specialitate a Camerei Deputatilor privind timbrul cultural, proiect menit sa inlocuiasca legea nr. 35/1994. Ingrijorarea noastra nu priveste aspectele tehnice ale proiectului, ci mai ales cresterea fara precedent a nivelului de taxare. Astfel, pentru valoarea timbrului literar (TL) aplicat cartilor de beletristica, proiectul prevede o crestere de la 2% din pretul de vanzare al cartilor la o valoare forfetara de 1 leu.
 
Practic, daca pentru o carte care costa 10 lei valoarea TL este acum de 0,2 lei, prin aplicarea noii legi, aceasta va creste de cinci ori. Pentru un pret mediu al cartilor editate azi in Romania – de 20 lei –, cresterea va fi de 250%. Legea prevede aplicarea pe fiecare carte a unui timbru, similar celui utilizat pentru tigari si bauturi alcoolice, si un mod de administrare birocratic, care va implica costuri suplimentare de administrare a TL. Estimam ca toate acestea cumulate vor duce la cresteri medii de preturi de cca 7-8% fata de cele actuale.
 
Criza economica a redus drastic, cu 30-40%, piata de carte autohtona. Consumul de carte per capita in Romania e printre cele mai scazute, iar bibliotecile, inclusiv cele scolare – cu putine exceptii – au un fond de carte vechi, deteriorat, lipsite fiind de fonduri pentru achizitii. Cresterea unei taxe, si asa unice in UE, nu va face decat sa reduca si mai mult accesul unei largi categorii de oameni la literatura.
 
Chiar si pentru o cota de TVA redusa (de 9%), prin noua valoare de 1 leu a TL, cartea va fi purtatoare de taxe majorate. Pentru o carte de 10 de lei, taxarea va fi de 19%, de trei ori mai mare decat nivelul mediu european. Mentionam ca in multe tari preocupate de accesul cetatenilor lor la cultura, nivelul de taxare este zero sau unul foarte redus (3-6%).
 
Nu stim in ce masura cresterea taxei pentru cartile de literatura va sluji uniunilor de creatori, intrucat proiectul de lege nu reglementeaza modul de utilizare a sumelor colectate. Știm insa ca primii afectati de scumpire vor fi elevii, studentii si toti iubitorii de beletristica, in general. Inevitabil, cererea de carte va scadea odata cu suprataxarea, iar accesul la informatie si cultura – in masura in care este un drept constitutional – va fi si mai restrictionat. Solicitam, prin urmare, ca legiuitorul sa reanalizeze implicatiile unei asemenea legi si sa-si asume consecintele sociale pe care ea le genereaza, in cazul in care nivelul de taxare al cartilor va ramane cel prevazut de actualul proiect”.
 

Exit mobile version