Legea pensiilor a fost modificata printr-un act normativ aprobat marti de Executiv. Astfel, valoarea punctului de pensie creste in acest an cu aproape 30 de lei.
In anul 2012 valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. Guvernul a decis indexarea acestei valori, astfel ca in 2013 un punct de pensie valoreaza 762,1 lei.
Proiectul de act normativ aprobat marti de Executiv propune, de asemenea, si completarea prevederilor Legii pensiilor cu reglementari potrivit carora in situatia in care, la data majorarii valorii punctului de pensie, indicatorii in raport de care se determina valoarea punctului de pensie nu pot fi comunicati, potrivit legii, de catre Institutul National de Statistica, valoarea punctului de pensie sa se majoreze anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
Mai exact, articolul 102, se completeaza cu o noua reglementare potrivit careia incepand cu anul 2013, indicatorii utilizati la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul urmator, sunt cei definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.
Totodata, se propune abrogarea art. 170 din Legea nr. 263/2010 motivat de faptul ca, indicatorii utilizati la determinarea indicelui de corectie prevazut nu reflecta intentia legiuitorului de a corecta punctajele medii anuale pentru categoriile de persoane inscrise la pensie incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
Proiectul de act normativ propune reglementarea modului de determinare a indicelui de corectie ca fiind raportul intre 43,3% din castigul salarial mediu brut preliminat (corespunzator anului precedent celui in care se deschide dreptul de pensie, comunicat de Comisia Nationala de Prognoza) si valoarea punctului de pensie in vigoare la data inscrierii la pensie, actualizata cu rata medie anuala a inflatiei pe anii 2010 si 2011.
Indicele de corectie se aplica o singura data, la deschiderea initiala a drepturilor de pensie. Punctajul mediu anual rezultat in urma aplicarii indicelui de corectie reprezinta punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizeaza la determinarea cuantumului pensiei.
Conform reglementarilor propuse in OUG, indicele de corectie determinat pentru drepturile initiale de pensie care se deschid in cursul anului 2013 este 1,05 si se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011.
Aceste prevederi se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie.
Atentie! Prevederile prezentate in acest articol se bazeaza pe proiectul de OUG, in forma lansata in dezbatere publica de Ministerul Muncii. Revenim cu o noua analiza cand actul normativ, in forma finala, va fi publicat in Monitorul Oficial.
Cresterea pensiilor, anuntata din decembrie
Ministerul de Finante anunta inca din luna decembrie ca Guvernul Ponta ia in calcul o majorare a pensiilor cu aproximativ 4% incepand din luna ianuarie a anului viitor.
„Guvernul Ponta a hotarat ca este o prioritate majorarea pensiilor si se ia in calcul, la definitivarea proiectului de buget pe anul 2013, o majorare a acestora cu circa 4% incepand cu luna ianuarie 2013, in conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, se arata in documentul trimis atunci de Finante.
Intr-adevar Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste la art. 102 (in forma in vigoare la momentul de fata) ca valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
In situatia in care unul dintre acesti indicatori, realizati pe anul precedent, are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva. Mai mult decat atat, legea mai prevede ca daca ambii indicatori realizati pe anul precedent au valori negative, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.
sursa: avocatnet.ro