Cat ne va costa Sanatatea?

Medicamentele ieftine si le permite tot romanul. Un sirop de tuse, un antiinflamator, sau orice alt medicament care poate ajunge la 20-30 de lei nu are ce cauta pe „lista compensatelor”. Asa au decis noii guvernanti, ca la buzunarul bolnavului este o cheltuiala minora, in timp ce pentru sistem, insumat, se ajunge la sume foarte mari. Nici de atatea paturi in spitale nu este nevoie. Se merge pe reducerea numarului de paturi pana la media europeana, de 5,6 la mia de locuitori. Iar in privinta asigurarilor de sanatate, daca vrem ca sistemul sa mearga, vom mai scoate bani din buzunare.

Ce se va intampla cu sistemul sanitar in urmatorii ani? Este o intrebare pe care o ridica majoritatea romanilor. Ca sistemul are nevoie de o reformare, este adevarat. Insa ce va presupune aceasta? Noul ministru al Sanatatii, botosaneanul Vasile Cepoi, a dezvaluit cateva dintre intentii: se va reduce in continuare numarul de paturi din spitale, se mai ajusteaza lista medicamentelor compensate, vom fi obligati sa facem si asigurare privata pentru sanatate. Asta chiar daca, din opozitie, astfel de masuri erau criticate de actualii guvernanti cu maxima asprime.
„Nu e vorba de o reducere fizica a paturilor. Este vorba de o limitare a numarului de paturi in relatii contractuale cu Casa de Asigurari. Paturile fizice pot ramane si sa se dezvolte intr-un parteneriat public privat sau numai privat. Acesta este un obiectiv pe care trebuie sa-l atingem. Trebuie sa ajungem la nivelul mediei europene in cinci ani”, declara ministrul Vasile Cepoi cu o saptamana in urma, intr-un interviu acordat la Agerpres.
Altfel spus, spitalul va mai putea interna pe langa numarul de paturi admis, dar pacientul va trebui sa scoata bani din buzunar, deoarece pentru acele paturi „in plus” Casa de Asigurari de Sanatate nu va plati spitalului vreun ban. Internarea va apasa asadar pe buzunarul pacientului, care va fi spitalizat in zona privata a spitalului public. Daca bolnavul nu are bani pentru acea zona, solutia ar putea fi doar internarea cate doi in pat. Solutie care, la randul sau, este ilegala dupa normele europene.

De voie, de nevoie, vom fi impinsi sa facem asigurari de sanatate private
Nu se va renunta la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Au recunoscut si actualii guvernanti ca ideea pe care a avut-o unul dintre ei in acest sens este aberanta. S-ar ingropa de tot sistemul sanitar. In schimb, este nevoie de mai multi bani la asigurarile de sanatate. Iar pe langa asigurarea sociala la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate fiecare dintre noi va fi nevoit sa isi mai faca o asigurare, la o firma de asigurari privata. Doar cu asigurarea de stat se va beneficia de un pachet minim de servicii medicale, mult mai putin decat in prezent. Pentru restul va depinde ce asigurare privata isi permite fiecare.
„Personal, nu cred ca este o solutie desfiintarea sistemului de asigurari, dimpotriva. Daca am avut o schimbare serioasa in sistem, este datorata sistemului de asigurari, care, in ciuda faptului ca nu satisface nivelul asteptarilor populatiei, a dus la o imbunatatire serioasa a asistentei medicale. Eu cred ca o reorganizare a sistemului de asigurari de sanatate pentru cresterea eficientei lui este solutia”, a mai precizat actualul ministru al Sanatatii.
Ministrul Vasile Cepoi ne atentioneaza insa in privinta pachetului minim de servicii medicale, pentru care vom avea gratuitate, ca nu va fi deloc generos. De aceea va trebui sa aflam din timp pentru a ne putea face asigurarea privata pentru restul serviciilor medicale. Fara „asigurarea voluntara”, bolnavul ar putea avea surpriza ca nu are dreptul la o operatie de apendicita, la un tratament oftalmologic sau orice alt serviciu medical care nu va fi trecut in „pachetul minim de servicii medicale”. Ministrul ne avertizeaza: trebuie sa stim din timp lista serviciilor care vor fi taiate de la gratuitate, pentru a avea ragaz sa ne facem asigurarea suplimentara la firmele private, „asigurarea voluntara”.
„Definirea pachetului de servicii trebuie anuntata din timp. Nu trebuie facuta de azi pe maine. Trebuie sa dai populatiei posibilitatea sa gaseasca o solutie alternativa, solutia alternativa inseamna asigurari voluntare”, a precizat, de asemenea, ministrul Sanatatii.
Se pune insa intrebarea: vor avea toti romanii bani sa isi faca asigurare privata de sanatate, pe langa cea de stat? Aici guvernantii par sa ridice din umeri.

Se mai taie niste medicamente de pe lista compensatelor
De aceasta data se mai scot o parte din medicamentele ieftine de pe liste, pe motiv ca romanii si-ar permite astfel de cheltuieli mici, pe cand statul, daca insumeaza aceste cheltuieli, ajunge la sume foarte mari, care atarna greu in bugetul Sanatatii. A facut anuntul chiar ministrul botosanean al Sanatatii, Vasile Cepoi. Intentia sa este criticata insa de catre unii medici. „Am inteles ca se intentioneaza scoaterea de pe liste a unor medicamente ca antitusivele, expectorantele, anti-inflamatoarele. Pe motiv ca sunt ieftine. Dar, totodata, oficialii sistemului recunosc faptul ca sunt medicamente frecvent utilizate. La prima vedere ar fi un ban economisit la sanatate, dar ce ne facem cu familiile care nu isi permit nici aceste cheltuieli. Eu ma gandesc in primul rand la copii, pentru ca sunt parinti care daca nu au bani sa-i ia celui mic un sirop de tuse, nu trateaza copilul. Ma gandesc ca asa se va ajunge la complicatii si pana la urma ne alegem cu o cheltuiala mult mai mare, de spitalizare”, a declarat medicul Radu Badragan.

„Propunerea mea este sa scoatem de pe lista aceste medicamente”
Desi guvernantii le considera medicamente ieftine, parintii nu sunt de aceeasi parere. Pe un siropel de tuse pentru copii dai peste 10 lei. Multor botosaneni nu li se pare chiar asa ieftin sa dea 10, 20 sau 30 de lei pe un medicament, mai ales ca sunt cheltuieli pe care le faci frecvent pe timpul iernii. Chiar guvernantii au recunoscut ca sunt medicamente cumparate des de romani. Dar lista pentru economii nu tine cont si de buzunarele noastre. Ministrul Sanatatii anunta recent ca propune astfel de modificari la lista medicamentelor compensate. „Propunerea mea este sa scoatem de pe lista aceste medicamente, care pot fi cumparate din bugetul populatiei, dar care prin frecventa cu care sunt utilizate reprezinta o pondere mare de cheltuieli”, explica ministrul Cepoi referitor la intentia de a mai scurta lista medicamentelor compensate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.