CATINA, descoperiri uluitoare – MINUNI pentru SANATATE

Probabil multi stiu ca acest miraculos fruct, catina, aduce numeroase beneficii pentru sanatate Insa, probabil, despre catina poti afla inca multe lucruri care sa iti ajute starea de sanatate. Va prezentam cateva din acestea.

Fructele de catina se utilizeaza in hipo si avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroza, diaree, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatita cronica si epidemica, ciroza. De precizat ca ea poate fi folosita si concomitent cu administrarea de citostatice.

Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sunt considerate o polivitamina generala, putand fi consumate sub forma de suc, gem, sirop sau vin.

Pentru a obtine sucul de catina, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se dau printr-o sita inoxidabila. Sucul de catina se pastreaza mult timp la temperatura camerei, datorita peliculei care se formeaza la suprafata lui si care impiedica acrirea acestuia.

Cum preparam suc si infuzie de catina

Infuzia de catina se prepara dintr-o lingura de fructe zdrobite la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 30 de minute, dupa care se bea fractionat, pe parcursul intregii zile.

Sucul de catina, fiind foarte concentrat, se bea indoit cu apa. Amestecat cu miere si decoct de menta este bun in tratamentul bolilor tubului digestiv, mai cu seama cand aciditatea este mai scazuta: la 3 pahare de suc se adauga un pahar de apa fiarta, 50 de grame de miere si 1/2 pahar de decoct de menta.

Uleiul de catina – preparare si intrebuintare

Uleiul de catina se poate prepara in felul urmator: se spala bine cu apa fiarta si racita 1 kg de fructe, dupa care se usuca in serte. Se zdrobesc apoi pe rand cu o lingura de lemn intr-un vas emailat sau de sticla. Se stoarce sucul obtinut prin tifon, obtinandu-se aproximativ 600 de grame. Se lasa timp de 24 de ore la temperatura camerei, fara a-l acoperi etans. Se va forma o pelicula de culoare mai deschisa, care este uleiul de catina. Ceea ce a ramas de la tescuire se usuca intai la aer, apoi intr-un cuptor deschis pana devine sfaramicios. Se rasneste in rasnita de cafea. Pudra astfel obtinuta se pune intr-un vas de sticla sau emailat si peste ea se toarna 12 linguri de ulei de masline sau de porumb. Pudra cintareste aproximativ 50 de grame si uleiul o va acoperi bine. Se lasa timp de trei saptamani, agitand amestecul din cand in cand. Dupa cele trei saptamani se scurge usor. Uleiul astfel obtinut este destul de concentrat. Se ia cate o lingurita cu 15-20 de minute inainte de masa, de 2-3 ori pe zi. Uleiul de catina este foarte eficient in prevenirea arteriosclerozei si in normalizarea tensiunii. Iarna, putem folosi ulei de catina pentru a proteja partile corpului care sunt cele mai expuse frigului, adica fata, mainile si picioarele, potrivit BZI.ro.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.