Un studiu recent scoate la lumina detalii nestiute despre efectele gumei de mestecat.
Cei care mesteca guma timp de 20 de minute dupa ce mananca isi protejeaza dintii impotriva cariilor, arata un studiu citat de Asociatia Americana a Dentistilor si preluat de publicatia The Guardian.
Este vorba, desigur, de guma fara zahar, care contine sorbitol sau xylitol, indulcitori care au foarte putine calorii.
Acest efect benefic este sutinut de alte 19 studii despre reducerea riscului de carii la consumatorii de guma.
Comisia Europeana chiar a catalogat xylitolul drept un ingredient benefic pentru dinti.
Iata cum se explica acest efect: mestecarea gumei stimuleaza secretia de saliva, care dilueaza acizii care apar dupa consumarea alimentelor.
Timp de 20 de minute dupa masa, acesti acizi, produsi de bacterii care se afla in mod normal in gura, incep sa atace smaltul dintilor, ducand la aparitia cariilor.
Ca si in alte cazuri, consumarea in exces a gumei nu este recomandata. Abuzul poate duce la dureri de maxilar sau chiar la modificari ale formei acestuia.
Mai mult, un alt studiu, publicat in British Dental Journal, sustine ca anumiti conservanti din guma fara zahar pot duce chiar ei la carierea dintilor, pentru ca sunt acizi, in cazul unui consum exagerat, adica mai mult de 20 de minute dupa o masa.
Sunt necesare mai multe studii in acest domeniu, iar stomatologii ii sfatuiesc pe cei interesati de sanatatea dentara sa nu inlocuiasca in niciun caz spalatul pe dinti cu guma de mestecat.
Guma de mestecat indulcita exclusiv cu xylitol (Spry – Xlear) este benefica atat pentru dinti (impiedica formare placii bacteriene si a cariilor deoarece xylitolul este antibacterian) cat si pentru igiena cavitatii bucale. Evident ca nu se inlocuieste spalatul pe dinti cu mestecatul gumei dar aceasta se poate utiliza (si este recomandat) atunci cand nu avem posibilitatea de a ne spala pe dinti dupa ce mancam.