Ce pune la cale Ministerul Sanatatii pentru CONTROLUL CONSUMULUI de TUTUN

 
Statisticile Ministerului Sanatatii (MS) arata ca pentru 82% dintre decesele prin cancer de plaman din Romania anului 2012 cauza este fumatul. Peste 10.000 de romani au murit din cauza cancerului pulomar in 2012, potrivit celor mai recente statistici realizate de MS.

In acest context, MS infiinteaza, prin HG, un comitet interministerial care sa coordoneze, pe termen mediu si lung, elaborarea si implementarea politicilor si actiunilor de control al consumului de tutun in Romania.
 
In anul 2012, in Romania au fost diagnosticate 11.644 persoane cu cancer pulmonar, in crestere cu 9,6% fata de anul 2008, dintre care marea majoritatea au murit (mai precis, 10.071 persoane) din cauza acestei maladii, cu 8,2% mai mult decat in 2008, se arata in proiectul de HG prin care MS infiinteaza un comitet interministerial care are ca scop controlul consumului de tutun.
 
Incidenta fumatului in populatia adulta din Romania este de 26,9%, potrivit Global Adults Tobacco Survey.
 
Mai mult, 55% dintre decesele bolilor respiratorii cronice si 19% dintre decesele prin boli cardiovasculare ale romanilor sunt atribuite fumatului, se arata in proiectul de HG antementionat. 
 
Crearea acestei structuri e o exigenta impusa Romaniei prin Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului, tratat international ratificat de Romania prin Legea nr.335/200.
 

Comitetul interministerial de control al fumatului isi propune sa scada povara imbolnavirilor cauzate de consumul de tutun, prin scaderea mortalitatii atribuibile consumului de tutun si prin scaderea presiunii sociale si asupra familiilor celor bolnavi, spun oficialii MS in nota de fundamentare a proiectului de HG.

 
Comitetul interministerial de control al fumatului va avea in componenta reprezentanti din Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finantelo, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, Ministerul pentru Societatea Informationala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
 
Concret, cum va controla comitetul consumul de tutun in Romania
 
Structura interministeriala va coordona elaborarea unei strategii nationale privind controlul consumului de tutun la noi, va face si implementa planuri de actiune coordonate pentru controlul consumului de tutun in Romania, se arata in proiectul de HG antementionat.
 
Cum gestioneaza Europa problemele generate de consumul de tutun in crestere
 
In majoritatea statelor membre functioneaza structuri nationale care planifica politicile legate de consumul de tutun. Aceste structuri sunt, de regula, intersectoriale, cuprind toate ministerele implicate si sunt coordonate de ministerele/agentiile de sanatate, spun autorii proiectului de HG privind infiintarea unui comitet interministerial care sa controleze consumul de tutun in Romania.
 
Romania are din 2007 un program national „stop fumat”
 
Subprogramul national Stop Fumat al Ministerului Sanatatii a fost demarat in 2007 si este coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.
 

Programul este sustinut cu ajutorul unei echipe formate din peste 60 de medici si psihologi din peste 20 de orase din Romania si ofera fumatorilor un tratament complet pentru renuntare la fumat (consiliere psihologica si tratament medicamentos), conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. 

 
Tratamentul dureaza intre doua si trei luni.
 
Sansele recidiva dupa incheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul in care a reusit sa invete noile obiceiuri ale vietii de nefumator. Cu cat pacientul e mai hotarat sa renunte la fumat, urmeaza recomandarile psihologului s tratamentul prescris de medic, cu atat sansele de a ramane nefumator sunt mai mari.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.