Opinia despre sistemul educational romanesc a fost exprimata in aceste zile de reprezentantii elevilor, care au identificat principalele „puncte slabe” ale acestui sistem.
Consiliul National al Elevilor lanseaza prima rezolutie privind viziunea elevilor asupra sistemului de invatamant din Romania!
Dupa ce un numar de 7.000 chestionare a fost diseminat elevilor din 20 de judete, anumite probleme cat si solutii au fost identificate si incluse in documentul pe care Consiliul Elevilor l-a lansat pe 21 iulie.
Iniantata in fata principalelor institutii publice, rezolutia a fost dezbatuta in cadrul Adunarii Generale Extraordinare de la Buzau in perioada 10-13 iulie 2015.
Curricula neactualizata, incorelata la asteptarile, nevoile si interesele elevilor a fost recunoscuta drept primul impediment in sistemul educational Romanesc.
Consiliul National al Elevilor saluta o viitoare modificare a curriculei ce ar trebui sa fie mult mai mult axata pe nevoile si interesele principalilor actori ai sistemului de invatamant – elevii.
Numarul mare de elevi dintr-o clasa, predarea teoretica si lipsa practicii, lipsa abordarii trandisciplinare, accentul ridicat pe materiile de Bacalaureat si nerespecatarea curriculei sunt alte bariere identificate.
O evaluare semestriala a profesorilor de catre elevi in mod secret privind ora de curs si o evaluare lunara a opiniei elevului privind starea sistemului de invatamant din Romania, cat si o fisa personalizata a fiecarui principal beneficiar al actului educatiei in care sa fie incluse abilitatile sale sunt imbunatatire pentru care Consiliul Elevilor militeaza.
Reprezentativitatea in Consiliul de Administratie va putea fi imbunatatita doar daca Metodologia de Consiliu de Administratie este modificata, daca reprezentantul elevilor este anuntat de viitoarele sedinte iar deciziile luate sunt publicate la avizierul scolii.
Un sistem de invatamant axat pe elevi, in care este respectat Statutul lor asa cum prevede si articolul 80 alin. 2 din Legea Educatiei Nationale, unde uniforma sa nu fie obligatorie iar in cazul introducerii ei, aceasta sa fie oferita gratuit de catre scoala.
Mai mult, manualele claselor a XI a si a XII a trebuie sa fie distribuite gratuit, numarul absentelor regandit in cadrul notei la purtare si sa existe posibilitatea schimbarii unui profesor.
Ziua Voluntariatului Semestrial, mai multe informatii legate de activitatile nonformale cat si parteneriate strategice cu ONG-uri sunt propuneri facute de reprezentantii elevilor pentru un sistem educational mai avansat.
Problema abandonului scolar cat si cea a navetistilor sunt impedimente.
Mai mult, sistemul de evaluare si notare trebuie restrictionat, in opinia elevilor.
Excluderea mediilor generale din ciclul gimnazial pentru a nu mai fi un criteriu de departajare la admiterea in licee, cat si aparitia a doua tipuri de Bacalaureat sunt schimbari propuse de principalii actori ai actului educational.
Consiliul Elevilor a realizat prin aceasta rezoluţie un pas foarte important in activitatea de reprezentativitate si aparare a drepturilor elevilor din Romania.
S-a reusit expunerea pozitiilor ce au la baza nevoile exprimate de elevi, punand bazele unor noi relatii de parteneriat.