Potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, se va incerca o prima transa de crestere a salariilor din decembrie 2015. Dar, deocamdata, situatia este prezentata pe hartie, in proiect. Ce salarii se pregatesc pentru fiecare categorie de bugetari?
Lefurile bugetarilor ar urma sa creasca pana in 2017 cu de la 20 pana la 70 la suta. Dar totul depinde de discutiile cu „organismele internationale”, a atentionat ministrul Muncii.
In proiect, astfel arata salariile bugetarilor :
Sanatate
Medic primar: min. 5.636 – max. 7.018
Medic specialist: min. 3.664 – max. 4.563
Medic rezident anul VI-VII: min. 3.409 – max. 4.245
Manager spital: min. 9.364 – max. 9.905
Politie
Chestor general: min. 7.070 – max. 7.479
Chestor-sef: min. 6.143 – max. 6.874
Comisar: min. 2.864 – max. 3.125
Inspector: min. 1.947 – max. 2.141
Agent de politie: 1.617
Administratia Publica Centrala
Secretar general: min. 8.607 – max. 9.631
Sef de departament: min. 8.369 – max. 9.364
Sef de serviciu: min. 6.874 – max. 7.692
Consilier, expert: min. 3.994 – max. 4.973
Solde pentru politisti
Agent-sef principal – 287 lei
Agent-sef – 277 lei
Agent-sef adjunct – 267 lei
Agent principal – 257 lei
Agent – 247 lei
In ce priveste sistemul de EDUCATIE, un cadru didactic debutant, cu studii superioare de lunga durata, va fi incadrat cu un salariu de 1.923 de lei. Un profesor cu gradul intai, cu o vechime de 40 de ani, ar trebui sa atinga, potrivit proiectului de act normativ, un salartiu de 4.500 de lei.
Proiectul legislativ prevede si o indemnizaţie de pana la 20% din salariul de baza pentru profesorii care accepta sa lucreze in localitati izolate.
Profesorii vor obtine salariul si in functie de gradatia de merit, care se va stabili prin examen la fiecare cinci ani.
In caz de deces, familia profesorului va fi compensata cu echivalentul a cinci salarii, asigurate din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Ministrul a anuntat ca a avut discutii cu sindicatele din Administratie, Sanatate si Asistenta sociala.
„Le-am prezentat noul proiect de lege. Desigur am specificat ca principiile si criteriile stabilite in lege, discutate si cu organismele internationale. Am asigurat pe toti cei cu care am discutat ca niciun salariu nu va fi diminuat. Am prezentat anexele si i-am rugat, pentru ca stiu cel mai bine cum se desfasoara activitatea in domeniile respective, sa vina cu propuneri pana luni, saptamana viitoare, cand vom avea o noua runda de consultari”, a explicat ministrul Muncii Rovana Plumb la un post de televiziune.
Actul normativ ar fi, fara indoiala, bine venit, insa cand se va analiza si situatia salariilor din sistemul privat?
Este adevarat, acolo guvernantii nu intra, decat cu stabilirea minimului pe economie, pentru ca asa ar fi legile economiei de piata. Dar, totusi, nu ar trebui sa se arunce o privire si asupra a ceea ce se intampla in aceasta zona, mai ales in judetele sarace ale tarii? Si mai ales ca o astfel de privire aruncata spre sistemul privat ar trebui sa aiba ca tinta si respectarea unor drepturi legale de munca in sistemul privat.
Acolo nu doar salariile sunt mai mici decat in sistemul bugetar, dar de multe ori patronii nu asigura nici minimul pe economie. Nu mai vorbim de zile libere legale, de prime sau alte drepturi pe care statul le garanteaza doar pentru bugetari.
Si cu pensiile de 400-1000 de lei ce face doamna Plumb?Pensionarul cand merge la doctor tot ii cumpara o ciocolata Poiana sau punguta de cafea,la d-na invatatoare la fel.El pensionarul nu primeste de nicaieri,trebuie doar sa dea.Daca merge pensionarul la cabinetul privat al medicului nu primeste chitanta ca cica i-a facut o reducere de 5-10 lei……Cand isi da nepoteii la pregatire la doamna profesoara nu primeste chitanta,cica o sa ii ridice media cu un punct.Concluzia:Sa le faca cat nu pot duce tot nu le e de ajuns.Tot vor fura,insela,vor face evaziune fiscala…..
asisten?ii medicali nu fac parte din sistemul de sanatate?ce primesc?
Cu pensiile de 400 de lei ce face Rovana ?