Persoanele care se pregatesc de iesirea la iarba verde in minivacanta de 1 mai sunt atentionate ca … vor fi controale din partea mai multor institutii!
Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Nicolae Iorga” al Judetului Botosani in colaborare cu jandarmii, specialistii Directiei Silvice Botosani si reprezentantii Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Botosani vor desfasura in perioada 1 – 3 mai actiuni de prevenire a incendiilor in zonele de agrement aferente fondului forestier din judet.
Pompierii vor sa se asigure ca cetatenii care vor petrece Ziua Internationala a Muncii si Ziua Internationala a Tineretului la iarba verde, dar si administratorii zonelor de agrement, respecta regulile de prevenire si stingere a incendiilor.
Totodata, I.S.U. Botosani avertizeaza populatia asupra consecintelor utilizarii incorecte a focului de catre cei care vor petrece la iarba verde.
Jarul aruncat la intamplare, fumatul in locuri nepermise, jocul copiilor cu focul au provocat numeroase incendii de vegetatie uscata sau de padure in tara, dar si la Botosani.
Pentru ca obiceiul botosanenilor de a sarbatori Ziua Muncii in zonele de agrement sau padure sa nu se transforme in evenimente cu foc, ce pot avea urmari grave asupra populatiei sau mediului inconjurator, se recomanda respectarea cu strictete a regulilor de prevenire si stingere a incendiilor.
Cetatenii sunt sfatuiti sa nu aprinda focul in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant. Prepararea hranei, prin utilizarea focului deschis in zonele de agrement si in gospodariile populatiei, trebuie sa se faca numai in locuri special amenajate, in conditii si la distante care sa nu permita propagarea focului la constructii, culturi agricole, paduri sau vecinatati. Nu se admite folosirea focului deschis la distante mai mici de 40 metri fata de locurile cu pericol de explozie (gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili etc.), respectiv 10 metri fata de materiale sau substante combustibile: lemn, hartie. La plecare, cetatenii sunt sfatuiti sa stinga jarul cu apa si sa acopere cenusa cu pamant.
Fumatorii sunt indemnati sa nu arunce la intamplare resturile de tigara sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar in locuri marcate si amenajate.
O grija deosebita trebuie acordata copiilor, carora nu trebuie sa li se lase la indemana mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).
Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis si fumatul in padure sau la o distanta mai mica de 100 m de aceasta. Locurile de popas vor fi stabilite, amenajate si marcate, iar orice activitate in padure, indiferent de natura acesteia, va fi desfasurata cu respectarea stricta a normelor de prevenire a incendiilor. Accesul autoturismelor particulare in padure, precum si instalarea corturilor pentru cazare in alte locuri decat cele special amenajate, sunt interzise. Cantoanele si ocoalele silvice trebuie sa fie dotate cu materiale de prima interventie in caz de incendiu, iar pe cursurile de apa din apropierea padurilor trebuie amenajate, pe cat posibil, rampe de alimentare cu apa a autospecialelor de interventie.
Orice inceput de incendiu observat trebuie sa fie anuntat la numarul unic de urgenta 112, pentru a fi lichidat de catre pompieri inainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieti omenesti.
Informare si Relatii Publice al I.S.U. Botosani