Somerii care isi gasesc de lucru in alta localitate pot beneficia de o noua prima, cea de relocare, conform unui act normativ publicat astazi in Monitorul Oficial.
Concret, somerii aflati in aceasta situatie pot sa primeasca, la cerere, bani de chirie pentru o perioada de trei ani.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri privind realizarea investitiilor finantate din fonduri publice a fost publicata astazi in Monitorul Oficial Partea I, nr. 62, moment de la care isi produce efectele. Printre altele, actul normativ aduce completari Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Concret, somerii care isi gasesc de lucru intr-o alta localitate, aflata la peste 50 km de localitatea de domiciliu/resedinta, pot primi maximum 900 de lei pe luna, timp de cel mult trei ani, daca se mentin conditiile pe toata aceasta perioada.
Este vorba despre o prima de relocare ce consta in 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor de chirie si utilitati, aceasta fiind plafonata la 900 de lei. Prima este neimpozabila si se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj. Pentru a beneficia de acesti bani, persoanele interesate trebuie sa faca o cerere si sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
– sa fie inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
– sa se angajeze in baza unui contract de munca, cu norma intreaga, pentru cel putin 12 luni;
– localitatea unde trebuie prestata munca sa fie situata la mai mult de 50 de km fata de localitatea de domiciliu sau de resedinta:
sa isi schimbe domiciliul sau sa isi stabileasca resedinta in localitatea (sau in localitatile invecinate) unde va lucra;
– sa aiba venituri nete lunare mai mici de 5.000 lei/luna, realizate de solicitant in situatia in care este persoana singura sau impreuna cu familia acestuia;
– sa nu aiba locuinta de serviciu (sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei) asigurata de angajator sau de stat.
Important de stiut este ca beneficiarii primei de relocare sunt obligati sa restuie banii primiti daca intr-o perioada de 12 luni de la angajare revin la vechiul domiciliu (sau la vechea resedinta).
Totodata, banii trebuie dati inapoi daca raporturile de munca sau de serviciu inceteaza:
– prin acordul partilor;
– prin demisie sau printr-o notificare scrisa (la initiativa salariatului), in timpul perioadei de proba;
– ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate sau a interzicerii exercitarii unei profesii sau a unei functii;
– pentru motive care tin de persoana salariatului, in cazul in care acesta a savarsit o abatere grava sau abateri repetate sau este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile.
Conform actui normativ, urmatoarele persoane nu pot primi prima de relocare:
– proprietarii unei alte locuinte in localitatea in care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sau in localitatile invecinate acesteia;
– cei care au mai beneficiat de o prima de relocare sau de prima de incadrare sau de instalare, in ultimele 36 de luni;
– cei care se incadreaza la angajatori la care au mai lucrat in ultimii doi ani;
– cei care se incadreaza la angajatori la care calitatea de administrator/asociat este detinuta de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat si la alti angajatori la care au mai lucrat in ultimii doi ani;
– cei pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata (la data incadrarii in munca, pe perioada determinata de cel mult 12 luni) sau a incetat (la data incadrarii in munca, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata mai mare de 12 luni);
– absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi;
– absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca.
Nota: Normele metodologie de aplicare a Legii nr. 76/2002 vor fi modificate in mod corespunzator, de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, pana pe 27 martie 2017.
Prima de relocare nu trebuie confundata cu prima de instalare.
Prima de relocare se aseamana cu prima de instalare reglementata deja de Legea somajului prin faptul ca ambele se pot acorda somerilor care se angajeaza, pentru cel putin 12 luni, la o firma situata la o distanta mai mare de 50 de km fata de localitatea de domiciliu/resedinta.
Insa principala diferenta vizeaza banii primiti in baza primelor, plus ca prima de instalare se acorda o singura data. Astfel, daca la prima de relocare vorbim de o suma lunara de 75% din cheltuielile pentru locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, prima de instalare se acorda o singura data, iar cuantumul sau este diferit, dupa cum urmeaza:
– 12.500 de lei, pentru persoana fara loc de munca ce isi schimba domiciliul pentru a se angaja;
– 15.000 de lei, pentru persoana fara loc de munca ce isi schimba domiciliul pentru a se angaja si care este insotita si de membrii familiei.
Nota: Prima de relocare nu se poate cumula cu prima de instalare.
avocat Marius Coltuc
Buna ziua!
In norme este mentionat ca schimbarea domiciliului sau viza de resedinta sa fie in localitatile invecinate.
Daca localitatea se afla in zona metropolitana a mun. Brasov se considera invecinata cu mun.Brasov sau nu?
multumesc.